Un consorțiu care include grupul energetic norvegian Aker a făcut, cum a anunțat anterior Profit.ro, o ofertă nesolicitată de a cumpăra cea mai mare parte din activitățile de explorare și producție ale companiei austriece de petrol și gaze OMV, potrivit unei informații din presă, confirmată de o sursă din industrie pentru Reuters.
Consorțiul, care cuprinde Aker ASA, compania-mamă al celui de-al doilea mare producător de gaze din Norvegia, Aker BP, precum și traderul global de mărfuri Trafigura și firma de capital privat Bluewater, și-a exprimat interesul de a cumpăra 51% din divizia E&P, a scris ziarul austriac Kurier.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oferta nu include unitatea românească Petrom a OMV sau afacerile E&P din Rusia, a informat Kurier. Consorțiul a estimat valoarea pachetului de 51% din divizia E&P la 5,5-7 miliarde de dolari, a adăugat Kurier.
Trafigura a refuzat să comenteze. Bluewater nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.
O sursă din industrie a confirmat oferta consorțiului, dar a identificat Aker BP ca membru, mai degrabă decât Aker ASA, scrie News.ro
Ziarul și sursa au afirmat că consorțiul a spus că este capabil să garanteze securitatea Austriei în aprovizionarea cu gaze, o prioritate de vârf pentru guvernul austriac, care deține 31,5% din OMV.
Kurier și sursa au spus că nu este clar cum intenționează consorțiul să livreze acele gaze în Austria, o țară fără ieșire la mare, care se străduiește să pună capăt dependenței sale puternice de gazele naturale rusești.
Până la războiul din Ucraina, Austria obținea 80% din gazele sale din Rusia.
OMV a confirmat că a primit o scrisoare prin care consorțiul își exprimă interesul pentru activitatea sa de E&P.
”Întrucât OMV este în proces de analiză a portofoliului său ca parte a implementării strategiei sale, am răspuns că nu putem discuta serios în acest moment”, a spus un purtător de cuvânt al OMV.
Kurier a relatat că Sverre Skogen, președintele și directorul generalal companiei norvegiene Mime Petroleum, era ”șeful consorțiului”, adăugând că a văzut ceea ce a descris drept scrisoarea de 3-1/2 pagini din 25 iulie.
Cine sunt membrii consorțiului?
Aker ASA este cel mai mare acționar, direct sau indirect, în 11 companii listate la Bursa de Valori din Oslo, Euronext Expand Oslo sau Euronext Growth Oslo la sfârșitul lunii martie 2022. Aker ASA și companiile deținute majoritar au avut o cifră de afaceri totală mai mare 9 miliarde dolari și au 31.000 de angajați. Aproximativ 18.000 din forța de muncă este localizată în Norvegia. Printre companiile deținute de Aker ASA se numără Aker BP, Aker Solutions, Aker Energy, Aker Horizons, Aker Biomarine, Cognite, Salmar Aker Ocean sau Aize.
Trafigura este cel mai mare trader de metale și al doilea mare trader de petrol la nivel global, după Vitol, și deține o licență de furnizare a gazelor naturale pe piața românească de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), prin Trafigura Trading SRL, firmă înființată la începutul lunii februarie 2018.
Pe piața românească, Trafigura s-a arătat interesată în 2013 de achiziționarea Cupru Min, dar în cele din urmă a renunțat. Anul trecut a depus, în primă fază, cea mai bună ofertă pentru comercializarea concentratului de cupru de la Cupru Min, însă reprezentanții companiei românești au solicitat oferte îmbunătățite, cea mai mare valoare pentru concentratul de cupru fiind prezentată de compania chineză Merlion Resources Holding Limited cu sediul în Hong Kong.
În 2021, Trafigura a avut o cifră de afaceri de 321 miliarde dolari și un profit net de 3,1 miliarde dolari, comercializând 1,1 milioane barili țiței, 208 milioane barili gaze naturale, 126 milioane barili Gaze naturale lichefiate (GNL), 99 milioane barili GPL, 211 milioane barili motorină, 254 milioane barili benzină și 354 ilioane barili produse petroliere mediu distilate.
Firma de capital privat Bluewater are în prezent în portofoliu 22 de companii în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America de Nord și de Sud.
Mime Petroleum, condusă de liderul consorțiului, Sverre Skogen, este una dintre aceste companii, care se concentrează pe dezvoltarea și producția de hidrocarburi pe platoul continental norvegian. Printr-un acord de investiții cu Bluewater Energy, Mime Petroleum are acces o linie de finanțare de până la 300 milioane dolari.