ULTIMA ORĂ Vin gazele din Azerbaidjan? Romgaz semnează memorandum cu gigantul SOCAR

ULTIMA ORĂ Vin gazele din Azerbaidjan? Romgaz semnează memorandum cu gigantul SOCAR
scris 18 oct 2022

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, care a demarat încă din vară demersuri juridice pregătitoare în vederea efectuării de importuri de gaze din alte surse decât Federația Rusă, va încheia un memorandum cu gigantul petrolier al Azerbaidjanului, SOCAR, care deține drepturi atât la masivul zăcământ de gaze azer Shah Deniz, cât și la conductele ce formează Coridorul Sudic, prin care respectivele gaze ajung în Europa.

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Memorandumul va fi semnat mâine, la finalul întâlnirii de la Palatul Victoria dintre premierul Nicolae Ciucă și miniștrii Economiei și Energiei din Republica Azerbaidjan, Mikayil Jabbarov și Parviz Shahbazov.

Urmărește-ne și pe Google News
Peste 200.000 de români vor primi vouchere pentru electrocasnice și locuințe CITEȘTE ȘI Peste 200.000 de români vor primi vouchere pentru electrocasnice și locuințe

La întâlnire va participa și ministrul român al Energiei, Virgil Popescu.

La începutul lunii, premierul Ciucă a declarat, după ceremonia de lansare a exploatării comerciale a conductei de interconectare a sistemelor naționale de transport al gazelor din Grecia și Bulgaria, care permite majorarea importurilor de gaze în regiune din alte surse decât Federația Rusă, în special din Azerbaidjan, că liderul de la Baku, Ilham Aliyev, i-a dat asigurări că există gaze pentru această iarnă.

CONFIRMARE Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, și-a lansat serviciile pentru publicul larg în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Rohlik, cel mai mare supermarket online din Cehia, și-a lansat serviciile pentru publicul larg în România

În urma întâlnirii bilaterale cu președintele Azerbaijanului, am primit asigurări că există cantitățile de gaze naturale necesare pentru a putea să ne asigurăm pentru această iarnă. (...) Ca atare, în acest moment pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului″, a spus atunci Ciucă presei, la Ambasada României la Sofia.

El a adăugat că există și alte proiecte de colaborare cu azerii în sectorul energetic. ″Există, de asemenea, o serie de proiecte pe care le avem în vedere în ceea ce privește tranziția către energie verde și, desigur, există un interes pentru accentuarea relațiilor bilaterale în ceea ce privește dezvoltarea unor proiecte de petrochimie, ținând cont că Azerbaijanul are atât resurse, cât și o serie de investiții pe care vrea să le facă în țara noastră″, a menționat Ciucă. SOCAR deține în România aproape 70 de benzinării.

FOTO Corespondență de la Paris - Renault a prezentat conceptul 4Ever Trophy, care anunță înlocuitorul electric al lui Captur. \ CITEȘTE ȘI FOTO Corespondență de la Paris - Renault a prezentat conceptul 4Ever Trophy, care anunță înlocuitorul electric al lui Captur. "Miturile nu mor niciodată"

Președintele Azerbaijanului, Ilham Aliyev, declarase la ceremonia de lansare că noul interconector va juca un rol important în întărirea securității energetice a Europei și că țara sa va demara curând producția la mai multe zăcăminte noi de gaze naturale, însă a avertizat totodată că, pentru majorarea exporturilor către Europa, este nevoie de dublarea capacității de tranzit a conductelor TAP (de la 10 la 20 miliarde metri cubi pe an) și TANAP (de la 16 la 32 miliarde metri cubi pe an), Azerbaijanul demarând deja consultări cu partenerii săi privind aceste proiecte de extindere.

Cu o zi înainte, operatorii sistemelor naționale de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia solicitaseră, printr-un apel comun, finanțarea prin fonduri UE a întăririi rețelelor de transport ce compun Coridorul Sudic al gazelor, pentru creșterea capacității acestuia la 5 miliarde de metri cubi pe an, în vederea extinderii cooperării dintre UE și Azerbaidjan.

VIDEO&FOTO Incendiu la un autoturism, în Pasajul Unirii din Capitală. Circulația rutieră este oprită în pasaj CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Incendiu la un autoturism, în Pasajul Unirii din Capitală. Circulația rutieră este oprită în pasaj

Pe 22 septembrie, ministrul Energiei din Azerbaidjan, Parviz Shahbazov, declara la București că Azerbaijanul face tot ce-i stă în putință să furnizeze gaze României, însă există cel puțin 10 țări europene care cer gaze acum statului caspic.

″Suntem în discuții cu reprezentanții din România. Încercăm să facem tot ce ne stă în putință, dar e nevoie de timp. Sunt anumite criterii organizatorice legate de tranzitul gazelor, de transport. Suntem în procesul de negociere, avem un parteneriat strategic cu România și ne dăm silința, dar avem cel puțin 10 țări din Europa care ne cer gaze și facem tot ce putem″, spunea atunci Shahbazov.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze azerbaidjan
importuri gaze rusia
criza gazelor
romgaz socar