NIS Petrol SRL, divizia românească a celei mai mari companii petroliere din Serbia, Naftna Industrija Srbije (NIS), controlată de gigantul rus de stat Gazprom, cu peste 56% din capital, a intrat în concordat preventiv, la propria cerere, relevă datele analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Procedura concordatului preventiv este una de salvgardare, prin care debitorii aflați în stare de dificultate financiară, dar nu de insolvență în acest moment, pot ajunge la un acord formal cu creditorii lor cu privire la plata datoriilor și prin care pot asigura continuitatea și viabilitatea companiei, astfel încât aceasta să fie capabilă să își stingă datoriile și continue activitatea.
În baza acestui mecanism, negocierile cu creditorii pot fi derulate cu un plan de restructurare.
Detalii despre concordatul preventiv au fost prezentate de Profit.ro AICI.
Datorii de peste un miliard de lei, în 2023
Compania a terminat anul trecut cu pierderi de 63 milioane lei (de la un minus de 116,5 milioane lei în 2022) și rulaj de 283 milioane lei (în scădere puternică de la 700 milioane lei în anul precedent).
CITEȘTE ȘI Revolut anunță în România - a lansat IBAN-urile românești. Ce trebuie făcutDe la startul activității în România, în 2012, și până în 2023 inclusiv, firma a raportat pierderi în fiecare an, în cifră cumulată de peste jumătate de miliard de lei.
În 2023, datoriile au fost de 1,1 miliarde lei, nivel apropiat celui din 2022.
Compania nu are datorii la ANAF.
CITEȘTE ȘI FOTO Interregional Călători își cumpără trenuri noi, câștigând în fața CFR CălătoriCompania-mamă sârbă NIS, listată la Bursa din Belgrad, a terminat anul trecut cu profit net de circa 60 milioane euro, la venituri totale de peste 870 milioane euro. Principalii ei acționari sunt Gazpromneft, divizia petrolieră a Gazprom (50%), Gazprom ca atare (6,15%) și statul sârb (aproape 30%).
A fost relatat că firma este, de fapt, "Gazprom România", prezentă însă pe piața locală prin NIS Petrol SRL din cauza unor probleme cu numele Gazprom, care aparține altor firme cu acționariat românesc și care au alt obiect de activitate decât energia.
Licență abia prelungită
Cei de la NIS Petrol au obținut prima dată licență de furnizare de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) în urmă cu 10 ani, în 2014, cu valabilitate de 5 ani.
CITEȘTE ȘI Comisia Europeană aprobă preluarea Vodafone Italia de către SwisscomUlterior, licența a fost prelungită în 2019, tot pe 5 ani, iar acum din nou.
Din 2019, NIS Petrol este și producător de energie electrică, deținând și operând o centrală pe gaze de 7,5 MW la Jimbolia.
După cum a relatat Profit.ro, compania pregătește startul producției comerciale de țiței și gaze naturale din zăcământul Teremia Nord, aflat pe perimetrele Ex-7 Periam și Ex-8 Biled din județul Timiș, la care NIS Petrol este concesionar majoritar și operator, cu participații de câte 85%.
Potrivit celor mai recente date ale Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), NIS Petrol este concesionar majoritar și operator la 4 perimetre românești de hidrocarburi, toate amplasate în vestul țării: Ex-7 Periam, Ex-8 Biled și Ex-3 Băile Felix (în parteneriat cu canadienii de la East West Petroleum), precum și DEE V-20 Jimbolia (alături de Armax Gaz). Concesiunile au fost acordate în 2010.
Alte 2 acorduri petroliere la care NIS Petrol este parte, cele aferente concesiunilor Ex-2 Tria (la care partener este tot East West Petroleum) și Ex-12 Crai Nou (cu operator Moesia Oil nad Gas), apar ca inactive la ANRM. În cazul Ex-2 Tria, acordul a expirat anul trecut și nu a mai fost prelungit, iar NIS Petrol a plătit către ANRM valoarea lucrărilor de explorare obligatorii prevăzute de acord și rămase neexecutate, potrivit unui document oficial analizat de Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Ungaria va vota împotriva taxelor vamale europene asupra mașinilor electrice importate din ChinaNIS Petrol SRL mai deține în România un lanț de benzinării operate sub brandul Gazprom.
Percheziții anterioare