Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut astăzi o întrevedere cu delegația OMV Petrom, condusă de Alfred Stern, director general executiv și președinte al consiliului de supraveghere OMV, în cadrul căreia s-a discutat despre evoluția proiectului de exploatare a gazelor din Marea Neagră - Neptun Deep, precum și despre alte proiecte de investiții în domeniul energiei.
”Colaborarea strânsă între autoritățile guvernamentale, OMV Petrom și Romgaz face ca Neptun Deep să avanseze conform graficului. Guvernul va susține în continuare cu fermitate acest proiect, având în vedere beneficiile aduse României și românilor. În valoare de 4 miliarde de euro, această investiție va asigura energia necesară cetățenilor și economiei naționale și va face din România un jucător important pe piața europeană”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La întâlnirea de la Palatul Victoria au participat, din partea Guvernului, premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, șeful Cancelariei Prim-Ministrului, Alexandru-Mihai Ghigiu, președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Minier, Petrolier și al Stocării Geologice a Dioxidului de Carbon, Adriana Petcu. Din partea OMV, la întrevedere au participat Alfred Stern, director general executiv și președinte al consiliului de supraveghere OMV, Cristina Verchere, CEO OMV Petrom, și Alexandru Maximescu, vicepreședinte OMV Petrom.
Una dintre solicitările cu care vine șeful OMV la București este creșterea prețului la energie electrică, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. Asta în condițiile în care OMV Petrom deține centrala de la Brazi, care produce energie electrică pe bază de gaze naturale.
Mai exact, reprezentanții OMV vor creșterea plafonului la energia electrică. Potrivit legislației în vigoare, acesta este plafonat la nivelul de 400 lei/ MWh pentru producătorii de energie electrică. Ce este peste aceste niveluri se supraimpozitează cu 100%.
Reprezentanții companiei austriece doreau să mai discute și despre modificări legate de regulile de guvernanță de la OMV Petrom, unde OMV este acționar majoritar, cu 51,1%, iar statul român este acționar minoritar, cu o participație de 20,6%.
Potrivit surselor guvernamentale, modificările vizează creșterea drepturilor OMV în calitate de acționar majoritar și reducerea celor deținute de acționarii minoritari. Una dintre solicitări este ca acționarii minoritari să nu mai poată convoca Adunarea Generală a Acționarilor.
CITEȘTE ȘI Dacia a ajuns liderul absolut al motorizărilor cu GPL în Europa. Cât a vândutO altă temă de discuție este exploatarea gazelor din Marea Neagră. La întâlnirea precedentă, din septembrie 2023, a fost discutată posibilitatea modificării Legii Offshore, cu scopul ca exportul gazelor din Marea Neagră către vest să poată fi făcut fără limite. În prezent, Legea Offshore favorizează consumul intern al gazelor din Marea Neagră. Guvernul nu a fost de acord cu această modificare a Legii Offshore.
OMV Petrom este angrenată în mai multe proiecte investiționale masive în România, cel mai important fiind Neptun Deep, care va fi cea mai mare exploatare offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească și una dintre cele mai mari din Europa.
Compania are proiecte mari și în sectorul energiei regenerabile și al decarbonării în general, după cum Profit.ro a relatat aici, aici, aici sau aici.