ULTIMA ORĂ Comisia Europeană vine cu replica după ce Bucureștiul s-a aliat cu Atena și Sofia: România încalcă normele UE prin reglementarea prețurilor angro la energie și gaze, restricționarea exporturilor și supraimpozitare

ULTIMA ORĂ Comisia Europeană vine cu replica după ce Bucureștiul s-a aliat cu Atena și Sofia: România încalcă normele UE prin reglementarea prețurilor angro la energie și gaze, restricționarea exporturilor și supraimpozitare
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 14:23

Comisia Europeană a anunțat că a decis să inițieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor de stat membru UE prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, pentru limitarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile angro ale energiei electrice și gazelor, precum și a exporturilor de gaze.

Anunțul vine după ce Ministerul Energiei a dezvăluit că România, Grecia și Bulgaria au solicitat Comisiei Europene mai multe măsuri destinate eliminării ″segregării″ piețelor de energie din Europa de Est, unde prețurile angro de profil au fost constant mai mari decât în Vest în ultimele luni, printre acestea numărându-se și supraimpozitarea producătorilor de curent electric cu cele mai mici costuri de producție, așa-numiți ″inframarginali″, precum și a traderilor, măsură aplicată de România de 2 ani și în vigoare în momentul de față, dar care ar urma să fie eliminată odată cu plafonarea prețurilor la consumatorii finali, de la 1 aprilie 2025.

Urmărește-ne și pe Google News
Oamenii de știință au salvat ADN-ul uman pe un cristal care poate rezista miliarde de ani CITEȘTE ȘI Oamenii de știință au salvat ADN-ul uman pe un cristal care poate rezista miliarde de ani
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Pentru România, asta ar însemna continuarea supraimpozitării și după 1 aprilie 2025, supraimpozitare care face parte din schema de sprijinire a consumatorilor ce are în centru plafonarea prețurilor finale.

Una dintre solicitările comune ale României, Bulgariei și Greciei este continuarea suprataxării profiturilor unor producători, unor traderi. Care, exploatând aceste diferențe de piață (diferențele de prețuri angro între diferitele regiuni ale Europei – n.r.), sigur că au venituri și profituri mai mari. Asta e o formă de a continua o schemă de compensare-plafonare. Să vedem în ce măsură vom putea să păstrăm plafonările la consumatorul final. Aceste scheme trebuie aprobate și de către Comisia Europeană″, a declarat ieri ministrul Energiei, Sebastian Burduja, după ședința de Guvern.

CONFIRMARE Sistem polonez de plăți mobile, susținut de bănci, intră în România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Sistem polonez de plăți mobile, susținut de bănci, intră în România

Potrivit Executivului de la Bruxelles, România a introdus măsuri naționale care impun anumitor producători de energie electrică să contribuie cu toate veniturile care depășesc un anumit prag de preț la un fond pentru tranziția energetică și obligă producătorii de gaze să vândă o parte din producția lor la prețuri fixe anumitor clienți.

Aceste măsuri naționale sunt incompatibile cu Directiva (UE) 2019/944 și cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică, precum și cu Directiva 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale. Măsurile în cauză limitează libertatea producătorilor de energie electrică și de gaze de a-și stabili prețurile angro în România″, a transmis Bruxelles-ul.

Prin urmare, Comisia consideră că aceste măsuri restricționează principiile fundamentale ale formării libere a prețurilor și comerțului transfrontalier liber pe piețele angro de energie electrică și gaze.

″România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat. Comisia solicită din nou României să elimine restricțiile legate de stabilirea prețurilor și exportul de energie electrică″, se spune în comunicatul instituției.

ANAT: 30% dintre utilizatorii voucherelor de vacanță au ales vacanțe scurte de weekend în zone turistice accesibile CITEȘTE ȘI ANAT: 30% dintre utilizatorii voucherelor de vacanță au ales vacanțe scurte de weekend în zone turistice accesibile

De asemenea, Comisia a decis să continue o procedură deschisă de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, prin trimiterea unei scrisori suplimentare de punere în întârziere României, pentru restricționarea exporturilor de energie electrică și limitarea libertății participanților la piață de a-și stabili prețurile angro. Procedura a fost inițiată în primăvara anului trecut, după cum a relatat atunci Profit.ro.

Comisia consideră că măsura națională în cauză este incompatibilă cu articolele 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), precum și cu Directiva (UE) 2019/944 și cu Regulamentul (UE) 2019/943 privind piața internă de energie electrică. Comisia consideră că măsura are un efect echivalent unei restricții cantitative la export. Din aceleași motive, se consideră că măsura încalcă și Directiva privind energia electrică și Regulamentul privind energia electrică menționate mai sus. În plus, Comisia consideră că măsura restricționează principiul fundamental al formării libere a prețurilor pe piețele angro de energie electrică.

Scrisoarea suplimentară de punere în întârziere de astăzi urmează deschiderii procedurii de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în aprilie 2023.

″Ca urmare a modificărilor din legislația României care nu au răspuns preocupărilor Comisiei, dar care au semnalat aspecte noi, Comisia a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere. România are acum la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele identificate de Comisie. Dacă nu primește un răspuns satisfăcător, Comisia poate decide să emită un aviz motivat″, se spune în comunicat.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
gaze
energie electrică