UE este de acord să reducă importurile de petrol rusesc cu mai mult de "două treimi”

UE este de acord să reducă importurile de petrol rusesc cu mai mult de "două treimi”
scris 31 mai 2022

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat un embargo asupra petrolului rusesc care acoperă mai mult de "două treimi" din importurile lor din această țară, a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP.

Reducerea, care va fi pusă în aplicare până la sfârșitul anului, va "elimina o sursă uriașă de finanțare a mașinăriei de război rusești" și va pune "presiune maximă" asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului, a declarat el pe Twitter.

Urmărește-ne și pe Google News
CARBURANȚI Scumpiri generalizate. Prima majorare semnificativă a prețului motorinei din ultima lună CITEȘTE ȘI CARBURANȚI Scumpiri generalizate. Prima majorare semnificativă a prețului motorinei din ultima lună

Potrivit Elysée, embargoul progresiv al UE se va limita inițial la petrolul transportat pe cale maritimă (adică 2/3 din achizițiile europene de petrol rusesc), scrie Hotnews.ro.

Liderii UE au convenit de asemenea să scoată cea mai mare bancă din Rusia, Sberbank, din sistemul SWIFT, și să interzică alte trei televiziune de stat ruse, potrivit lui Charles Michel.

Noul pachet de sancțiuni, care a fost negociat timp de o lună, include, de asemenea, o extindere a listei negre a UE la aproximativ 60 de personalități, inclusiv la șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill.

Embargoul va elimina "aproximativ 90%" din importurile europene de petrol rusesc

Datorită angajamentului voluntar al Berlinului și Varșoviei de a opri importurile prin conducta Drujba, embargoul va elimina "aproximativ 90%" din importurile europene de petrol rusesc până la sfârșitul anului", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, tot pe Twitter.

Cum a fost convinsă Ungaria să renunțe la veto

Importurile prin conducta Drujba, care alimentează și Ungaria, vor fi scutite inițial, ridicând astfel veto-ul Budapestei, care a blocat timp de mai multe săptămâni cel de-al șaselea pachet de sancțiuni ale UE împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Ungaria, o țară fără ieșire la mare, depinde în proporție de 65% de consumul său de petrolul transportat prin conducta Druzhba.

Liderii UE se vor reuni din nou marți la Bruxelles pentru a discuta răspunsul blocului la invazia Rusiei în Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
uniunea europeana