Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, vrea să implementeze o soluție informatică de previziune și raportare a consumului național de gaze, pentru facilitarea dispecerizării conductelor magistrale românești, după ce iarna trecută, din cauza consumului mare determinat de temperaturile scăzute și a reducerii livrărilor Gazprom, cantitatea de gaze din sistem a scăzut mai multe zile sub limita de funcționare la parametri normali a acestuia, iar compania a fost nevoită să cumpere de urgență gaze de pe piața spot pentru a-l echilibra.
Indicatorii pe care Transgaz îi vrea previzionați sunt consumurile pe întreg sistemul național de transport (SNT), consumul pe ziua următoare pe punctele fizice de ieșire din SNT, consumurile pe fiecare zonă de transport, zone care se suprapun cu teritoriul acoperit de structurile din teritoriu ale Transgaz și consumurile pe punctele de ieșire din sistem, pe fiecare utilizator de rețea. În plus, compania vrea ca indicatorul Line Pack, care arată volumul efectiv de gaze care se află în sistem într-un anumit moment, să fie previzionat pentru finalul zilei următoare și cel al zilei în curs cu frecvență orară.
"Transgaz deține în acest moment date istorice de consum pe ultimii 4 ani (măsurători zilnice și orare) pe punctele de ieșire, istoric Line Pack pe ultimii 2 ani, datele meteo de la ANM pe ultimii 4 ani (temperatură, umiditate, vânt și precipitații). De asemenea, din platforma GMOIS se pot pune la dispoziție profilele de consum furnizate de distribuitori și de clienții industriali – nominalizările", se arată într-un document al operatorului.
CITEȘTE ȘI Google copiază gesturile folosite de Apple pe iPhone X, deschizând drumul unei noi generații de smartphone-uri fără butoane fizicePotrivit sursei citate, Transgaz se consultă în prezent cu jucători din piață pentru a identifica o soluție tehnică de previzionare a consumului național de gaze, înainte de a declanșa o procedură de achiziție în acest sens.
Astfel, compania vrea să se informeze de la aceștia cu privire la modalități de previzionare (metodologii, tehnologii, grade de precizie și încredere a rezultatelor, informații necesare previzionării, alte date necesare creșterii preciziei previziunilor), modalități de testare a sistemelor de previzionare în vederea acceptanței, specificații tehnice funcționale pentru sisteme de previzionare, arhitectura soluției (configurații hardware, software, inclusiv de redundanță), infrastructura necesară (servere fizice și/sau virtuale, licențe etc), integrarea sistemului de previzionare cu un layer de prezentare, costul estimativ al soluției defalcat pe componente (licențe, echipamente, servicii etc) și termene de implementare și de livrare.
Transgaz ia în calcul și varianta de a externaliza activitatea, adică de a cumpăra servicii de previzionare a consumului de gaze de la companii specializate. Procesul de consultare a pieței a debutat la finalul lunii trecute și va fi finalizat pe 25 mai.
CITEȘTE ȘI A fost desemnat câștigătorul pentru proiectarea și construcția Pasajului de la Berceni; contractul, în valoare de peste 146 de milioane de leiÎn ianuarie anul acesta, Transgaz a cerut reducerea cu 25% a producției de gaze a Romgaz și cu 40% a celei a OMV Petrom, pe motiv că presiunea în sistemul de transport este prea mare și există riscul unor explozii. După o lună, situația s-a inversat, iar consumul foarte mare determinat de temperaturile scăzute și reducerea amplă a livrărilor Gazprom au făcut ca valoarea indicatorului Line Pack a sistemului să scadă timp de mai multe zile sub limita de funcționare la parametri normali a acestuia, ceea ce a condus la necesitatea opririi temporare a centralelor pe gaze Brazi și Iernut.
În aceste condiții, pentru reechilibrarea sistemului național de transport, Transgaz a fost nevoită, în ultima parte a lunii februarie, să cumpere de urgență 12 milioane de metri cubi de gaze de pe piața spot, la prețuri semnificativ peste cele ale pieței. Aceste costuri sunt recuperate ulterior de companie de la utilizatorii rețelei de transport care au provocat dezechilibrele.
"Prin definiție, acțiunile de echilibrare se inițiază pe zi gazieră, în baza prognozelor efectuate pentru ziua în curs sau prognoze pentru maximum 3 zile (exemplu: weekend)", a explicat ulterior Transgaz, în prima parte a lunii martie.
CITEȘTE ȘI Studiu DNA despre corupția din sistemul medical de stat: Darea de mită devine o condiție asumată de pacient/firmă/manager de spitalAutoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat marți că a amendat mai multe companii din sectorul gazelor cu o sumă cumulată de peste 1 milion de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor legale de asigurare a unui volum de gaze suficient acoperirii cererii contractuale, fapt ce ar fi contribuit la instaurarea unei stări de dezechilibru în SNT la sfârșitul lunii februarie, pe fondul unor temperaturi scăzute și al unui consum ridicat de gaze naturale.
Autoritatea a finalizat 18 de acțiuni de control la un număr de 15 companii, acțiuni care au vizat, pe de o parte, îndeplinirea obligațiilor legale de echilibrare fizică a sistemului de transport al gazelor naturale, iar pe de altă parte îndeplinirea obligațiiilor legale de asigurare a cantităților de gaze naturale necesare consumatorilor, în conformitate cu contractele de furnizare încheiate.
“În urma controalelor efectuate au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru 23 de fapte, cuantumul însumat al acestora fiind de 1.050.000 lei. Amenzile aplicate agenților economici constituie, în totalitate, venit la bugetul de stat”, precizează ANRE, fără a preciza companiile amendate.