Operatorul sistemul național de transport al gazelor naturale, Transgaz, companie deținută de statul român, a fost vizată luna trecută de o nouă acțiune de control a inspectorilor Comisiei Europene, desfășurată în perioada 13-16 iunie 2017, într-o nouă speță cu suspiciuni de încălcare a legislației concurențiale a UE.
Astfel, într-un document recent al Transgaz se face referire la "inspecția derulată în perioada 13-16 iunie 2017, în vederea stabilirii vreunei încălcări a regulilor stabilite de către articolul 101 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE), în cazul AT.40483".
Articolul respectiv prevede că "Sunt incompatibile cu piața internă și interzise orice acorduri între întreprinderi, orice decizii ale asocierilor de întreprinderi și orice practici concertate care pot afecta comerțul dintre statele membre și care au ca obiect sau efect împiedicarea, restrângerea sau denaturarea concurenței în cadrul pieței interne și, în special, cele care: (a) stabilesc, direct sau indirect, prețuri de cumpărare sau de vânzare sau orice alte condiții de tranzacționare; (b) limitează sau controlează producția, comercializarea, dezvoltarea tehnică sau investițiile; (c) împart piețele sau sursele de aprovizionare; (d) aplică, în raporturile cu partenerii comerciali, condiții inegale la prestații echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurențial; (e) condiționează încheierea contractelor de acceptarea de către parteneri a unor prestații suplimentare care, prin natura lor sau în conformitate cu uzanțele comerciale, nu au legătură cu obiectul acestor contracte".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Transgaz este investigată deja oficial de către autoritățile europene pentru presupuse încălcări ale unui articol, 102, din TFUE, ancheta Comisiei Europene vizând indicii potrivit cărora Transgaz ar fi elaborat o strategie de restricționare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE, în speța AT.40335.
Potrivit Comisiei, Transgaz ar fi putut să restricționeze exporturile de gaze în mai multe moduri, inclusiv prin intermediul tarifelor pe care le percepe pentru utilizarea sistemelor de transport legate de interconectare, prin investiții insuficiente, sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum și prin invocarea unor argumente tehnice nefondate, ca pretext pentru a împiedica sau justifica întârzierile în ceea ce privește exporturile.
"Așadar, având în vedere complexitatea celor două cazuri prezentate anterior, precum și posibilitatea extinderii investigațiilor efectuate de DG Competition asupra activității Transgaz, o companie care își desfășoară activitatea pe o piață extrem de dinamică, aceea a gazelor naturale la nivel european, considerăm absolut necesară achiziționarea unor servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică și, pe cale de consecință, contractarea acestor servicii cu acele case de avocatură care, prin specificul și amploarea activității lor, să fie în măsură să protejeze și să apere interesele Transgaz la nivelul cel mai înalt de competență", se arată în documentul întocmit de Consiliul de Administrație al companiei.
Astfel, Transgaz are în vedere angajarea de case de avocatură "cu activitate la nivel european", prin derogare de la Legea achizițiilor sectoriale, care impune contractarea de firme de avocatură din România sau care prestează servicii juridice în România.
CITEȘTE ȘI Nokia devine cel mai mare ocupant de birouri din afara Bucureștiului, mutându-și birourile în clădirea fraților CristescuCompania mai susține că are nevoie de avocați și în perspectiva implicării sale în proiecte strategice la nivel european, ceea ce impune "asigurarea unei expertize juridice la nivel european în drept comercial, financiar și al construcțiilor, precum și în materie de reglementări europene, care să susțină un management eficace al proiectelor și conformitatea derulării acestora cu legislația internațională".
Transgaz a scos la licitație în mai un contract pe 2 ani, estimat la peste 1,5 miliarde lei cu tot cu TVA, de executare a lucrărilor de construcție a secțiunii românești a conductei internaționale BRUA, care va interconecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei. Este un proiect de importanță strategică europeană pentru care Transgaz va beneficia și de un grant de 179 milioane euro din partea Comisiei Europene.
Licitația a fost lansată la scurt timp după ce Transgaz a anunțat că demarează negocieri pentru a contracta un credit în valoare de 50 milioane euro pentru finanțarea lucrărilor la faza 1 a proiectului de conductă, cu dobândă fixă și cu termen de rambursare de 15 ani, inclusiv 3 ani perioadă de grație pentru restituirea componentei de principal a împrumutului.
Valoarea totală a contractului de executare a lucrărilor la secțiunea românească a BRUA, faza I, este estimată la 1,52 miliarde lei cu tot cu TVA, respectiv 1,27 miliarde lei fără TVA. Termenul limită de depunere a ofertelor este 14 iulie, acestea urmând să fie deschise și evaluate până pe 8 august. Contractul va avea durata de 2 ani de la data atribuirii.