Transgaz, investiție pentru gaze în Maramureș

Transgaz, investiție pentru gaze în Maramureș
scris 12 nov 2020

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de stat prin Secretariatul General al Guvernului (SGG), a lansat licitația de achiziție a lucrărilor de construire a conductei de transport gaze Sighetu Marmației-Vișeu de Jos-Borșa, proiect declarat în primăvară de Guvern ca fiind de importanță națională în domeniu.

"În prezent, în zona Maramureș, nu există conducte de alimentare cu gaze naturale, iar pentru încălzirea locuințelor, a spațiilor comerciale și a obiectivelor socio-culturale se folosesc lemne de foc, cărbuni și gaze lichefiate. Zona Maramureș este o zonă axată pe turism, care beneficiază de locuri de cazare în hoteluri de 2, 3 și 4 stele, precum și de o variată rețea de pensiuni turistice și agroturistice, baze de tratament și săli de sport pentru medicină recuperatorie. Astfel, alimentarea cu gaze naturale în această zonă este un obiectiv esențial pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale locuitorilor, cât și în scopul îndeplinirii criteriilor pentru atingerea standardelor europene de viață. Asigurarea tuturor utilităților în mediul rural va duce la atragerea de noi investitori, crearea de noi locuri de muncă și în consecință la dezvoltarea economico - socială a județului", transmitea la finalul lunii mai Ministerul Economiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Conducta va avea o lungime de aproape 89 de kilometri și va traversa teritoriile administrative ale municipiului Sighetu Marmației, ale orașelor Vișeu de Sus, Dragomirești, Săliștea de Sus, precum și ale comunelor Sarasău, Vadu Izei, Giulești, Oncești, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Șieu, Bogdan Vodă, Vișeu de Jos, Săcel și Moisei.

ULTIMA ORĂ Getin Holding, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Polonia, a mandatat Rothschild pentru vânzarea Idea Bank România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Getin Holding, unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Polonia, a mandatat Rothschild pentru vânzarea Idea Bank România

Valoarea totală a investiției este estimată între 92,81 și 102,09 milioane lei, plus TVA.

Până în prezent, în județul Maramureș s-a racordat la conducta de transport gaze naturale DN 400 Apa - Negrești Oaș - Sighetu Marmației, finalizată și pusă în funcțiune în anul 2005, municipiul Sighetu Marmației, iar comunele  Remeți, Săpânța și Sarasău au solicitat în 2017, prin Consiliile Locale, acord de acces la sistemul național de transport.

Data limită de primire a ofertelor este 22 ianuarie 2021. Durata de execuție a lucrărilor, după atribuirea contractului, a fost stabilită la 1 an și jumătate.

INFOGRAFIC Concilierile dintre IFN-uri și clienții acestora au rezultate slabe CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Concilierile dintre IFN-uri și clienții acestora au rezultate slabe

"Prin realizarea conductei Sighetu Marmației - Vișeu de Sus - Borșa, se creează premisa interconectării sistemului de transport gaze naturale din partea de Nord - Vest a țării (zona de consum Maramureș) cu sistemul de transport gaze naturale din partea de Nord - Est (zona de consum Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei). În consecință se asigură alimentarea cu gaze pentru fiecare zonă din două direcții. Conducta Câmpulung Moldovenesc - Vatra Dornei este un alt obiectiv declarat de importanță națională, aflat în curs de realizare în cadrul Transgaz, iar prin realizarea unei conducte pe direcția Borșa - Vatra Dornei se va asigura alimentarea cu gaze pentru zonele aferente din două direcții și echilibrarea sistemului național de transport gaze naturale", mai informa Ministerul Economiei în primăvară.

La finalul lunii trecute, Transgaz a anunțat că a împrumutat 360 milioane lei pentru investiții de la BCR, după ce în iulie contractase un credit de 300 milioane lei de la Banca Transilvania.

Profitul net al Transgaz s-a majorat cu 18% în primul semestru al acestui an, ajungând la 231,1 milioane lei, reducerea veniturilor din transportul internațional în urma suspendării tranzitului gazului rusesc pe Coridorul Transbalcanic cu 111 milioane lei fiind compensată de o majorare a veniturilor obținute din rezervarea de capacitate, în special la importuri în punctele de interconectare, cu 155 milioane lei. Totodată, cheltuielile de exploatare au scăzut cu 8% sau 43 milioane de lei. Transgaz a reușit astfel să-și majoreze profitul net în pofida scăderii cifrei de afaceri cu 10% și a cantităților de gaz transportate pe plan intern cu 5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
racordare gaze maramures
conducta gaze maramures
transgaz investitii