Contract pentru reabilitarea a 210 kilometri din cei 954 ai rețelei de termoficare din București

Contract pentru reabilitarea a 210 kilometri din cei 954 ai rețelei de termoficare din București
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2020

Primăria Capitalei și Ministerul Fondurilor Europene au încheiat, marți, un contract de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea sistemului de termoficare din București, în cadrul acestui proiect urmând să fie îmbunătățită această rețea pe 210 kilometri din cei 954. În urma acestui proiect, vor fi reduse pierderile.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat, marți, că acest contract își propune reabilitarea a 23% din rețeaua de termoficare a Capitalei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Vetro Solutions va deveni producător de medicamente printr-o investiție de 4,5 milioane de euro CITEȘTE ȘI Vetro Solutions va deveni producător de medicamente printr-o investiție de 4,5 milioane de euro

"Semnăm astăzi contractul de finanțare pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Este vorba despre un contract pentru 210 kilometri din cei 954 kilometri. Semnăm astăzi, Primăria Capitalei cu Ministerul Fondurilor Europene, contractul de finanțare pentru 210 kilometri, rețea principală din rețeaua de termoficare din 954 km pe care rețeaua îi are, adică 23%”, a afirmat Nicușor Dan.

El a spus că în ultimii patru ani numărul de avarii la rețeaua de termoficare a crescut de 420 la 1.300.

"Este evidentă problema la care această finanțare răspunde. Din 2016 până în 2020 numărul de avarii, în rețeaua de termoficare, a crescut de la 420 la 1.300. Pierderea pe eficiența pe energie termică a crescut cu 5%, de asemenea, a crescut considerabil cantitatea de apă care trebuie introdusă în rețea”, a explicat primarul Capitalei.

El a prezentat și cele trei mai îmbunătățiri pe care le va aduce acest proiect.

"Prin această finanțare și prin lucrările pe care le vom demara de îndată ce vremea ne va permite și după ce vor fi finalizate procedurile de achiziție, o să avem trei mari îmbunătățiri. În primul rând, îmbunătățirea căldurii și a apei calde pentru bucureșteni. În al doilea rând, reducerea pierderilor care se va duce într-o reducere a subvenției pe care municipalitatea o plătește în fiecare an. În al treilea rând, dar nu cel mai puțin important, reducerea poluării atmosferice pe care această ineficiență o generează. Acesta este obiectul contractului de azi. 1,6 miliarde lei, din care 1,3 miliarde lei finanțare nerambursabilă”, a mai declarat Nicușor Dan.

La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anunțat că în curând va fi prezentată o finanțare suplimentară, de 200 de milioane de euro, tot pentru sistemul de termoficare.

"Ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu domnul prim-ministru am propus, în planul național de redresare și reziliență pe care o să îl prezentăm în perioada următoare, o finanțare suplimentară de 200 de milioane de euro astfel încât tot ceea ce înseamnă parte din investițiile necesare sistemului energetic și rețelei de termoficare a municipiului București să aibă parte de rezolvare și să putem să contribuim cât mai mult la reducerea pierderilor energetice care au loc în rețeaua de transport și distribuție a termoficării municipiului București. Este un proiect mare, este o strategie care face parte din prioritățile pe care domnul primar general le are”, a declarat Marcel Boloș.

Premierul Ludovic Orban a afirmat că în ultimii 12 ani cei care au condus Bucureștiul au fost străini de probleme reale ale Capitalei, au avut promisiuni spectaculoase, dar nu au făcut nimic, de fapt.

"Din păcate, în ultimii 12 ani, la Primăria Capitalei, au exercitat funcția de primar general oameni care au fost străini de problemele reale ale Bucureștiului, primari generali care au promis luna de pe cer, autostrada suspendată sau reducerea la jumătate a facturilor la energie termică, pentru că vorbim de semnarea unui contract, și care, de fapt, nu au făcut nimic”, a explicat Orban.

El a mai afirmat că semnarea acestui contract de finanțare din fonduri europene pentru reabilitarea rețelei de termoficare este doar începutul colaborării dintre Primăria București și Guvern, urmând să continue cu proiecte în domeniul mediului, mobilității urbane și sănătății.

Orban a declarat că este nevoie de investiții majore pentru a crește randamentul sistemului de termoficare din Capitală.

“În privința sistemului de termoficare din București, de ce am spus că este doar un prim pas, pentru că este nevoie de investiții majore pentru a crește randamentul sistemului de termoficare din municipiul București. La ora actuală, producerea energiei termice se face în centrale cu randamente de aproximativ 50%, dacă nu și mai puțin. Iar pierderile pe rețeaua principală și pe rețelele secundare sunt uriașe. De asemenea, există pierderi în cadrul clădirilor, pierderi prin pereți, prin ferestre, care duc randamentul sistemului de producere și furnizare a energiei termice la o cifră care face extrem de ineficientă exploatarea acestui sistem de termoficare publică. Obiectivul nostru este să sprijinim Primăria Capitalei în toate celelalte proiecte legate de creșterea eficienței, creșterea randamentului în funcționarea sistemului de alimentare cu căldură și cu apă caldă a bucureștenilor”, a mai declarat Ludovic Orban.

viewscnt
Afla mai multe despre
primăria capitalei
retea de termoficare