Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național (SEN), vrea să construiască o nouă stație de transformare în Mehedinți, destinată preluării în sistem a energiei produse de ansamblul hidroenergetic Porțile de Fier II din portofoliul Hidroelectrica, cel mai mare producător din România, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ansamblul are o putere instalată totală de peste 305 MW, din care 251,2 MW la hidrocentrala de bază și 54 MW la centrala suplimentară Gogoșu.
Transelectrica intenționează să construiască o stație de transformare nouă de 220 kV la Ostrovu Mare, lângă cea existentă acolo, de 110/20/6 kV.
″Analiza energetică a zonei Porțile de Fier I, Cetate, Calafat, Halânga și Porțile de Fier II - Gogoșu a scos în evidență necesitatea schimbării soluției de evacuare a energiei produse în CHE Porțile de Fier II către SEN, prin realizarea unei stații noi de conexiuni 220 kV la Ostrovu Mare, racordată printr-o LEA de 220 kV dublu circuit nouă la LEA 220 kV d.c. existentă Porțile de Fier – Cetate (circuitul 1)″, spune Transelectrica.
Proiectul presupune, pe lângă lucrări specifice de construcții și montaj de echipamente primare, implementarea unui sistem de ultimă generație de comandă-control, protecție, automatizări și metering în stația nou creată, cu respectarea strategiilor Transelectrica privitoare la teleconducerea stațiilor electrice din rețeaua electrică de transport (RET), respectiv asigurarea telecomenzii de la nivelul Centrului de Telecomandă si Supraveghere Instalații din cadrul Sucursalei de Transport Craiova.
Operatorul a lansat o licitație pentru contractarea de servicii de proiectare și execuție a lucrărilor de construire a noii stații. Valoarea totală a achiziției este estimată la aproape 81 milioane lei plus TVA, iar durata de execuție – la 2 ani.