După o întârziere de 12 ani, reactorul nuclear EPR de la Flamanville a început să funcționeze

După o întârziere de 12 ani, reactorul nuclear EPR de la Flamanville a început să funcționeze
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2024

Reactorul nuclear de tip EPR de la Flamanville (Franța) a fost în sfârșit pornit, după o întârziere de 12 ani, iar prima reacție în lanț de fisiune nucleară a început în noaptea de luni spre marți, a informat grupul francez de utilități EDF, care a adăugat însă că va mai dura încă trei luni până când noul reactor va alimenta rețeaua energetică, informează AFP.

"Faza de divergență a început. Această operațiune va face ca inima reactorului să bată pentru prima dată", a informat EDF.

Urmărește-ne și pe Google News
The Cat Health Company, companie biotech fondată de Alex Vodă și Alex Băcița care vrea să prelungească longevitatea pisicilor, atrage o finanțare de la Early Game CITEȘTE ȘI The Cat Health Company, companie biotech fondată de Alex Vodă și Alex Băcița care vrea să prelungească longevitatea pisicilor, atrage o finanțare de la Early Game
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Anterior, producătorul de electricitate controlat de stat a anunțat că a primit aprobarea Autorității pentru Siguranța Nucleară din Franța (ASN) pentru a demara producția la reactorul EPR (reactor european cu apă presurizată), scrie Agerpres.

Însă "cuplarea", adică operațiunea de racordare la rețeaua energetică, care va permite gospodăriilor din Franța să beneficieze de energia produsă de acest puternic reactor (1.600 MW), cel de al 57-lea reactor nuclear din Franța, va mai trebui să aștepte.

"Va fi lansat un program de teste care permite atingerea unui nivel de putere de 25%", de la care reactorul EPR "va fi conectat la rețeaua energetică națională pentru prima dată", lucru care este programat să se întâmple până la sfârșitul toamnei, a precizat grupul EDF.

Chiar dacă cel mai nou produs al industriei nucleare din Hexagon a obținut aprobarea Autorității pentru Siguranța Nucleară din Franța (ASN) să demareze operațiunile și a depăși astfel o nouă etapă crucială, este vorba totuși de un proiect care a acumulat o întârziere de 12 ani față de calendarul original.

Turcia și-a consolidat statutul de hub regional de gaze grație unui acord pe zece ani cu Shell CITEȘTE ȘI Turcia și-a consolidat statutul de hub regional de gaze grație unui acord pe zece ani cu Shell

Numeroase probleme au provocat întârzieri șantierului reactorului nuclear EPR de la Flamanville (fisuri în structura de beton, anomalii în oțelul cuvei, defecte de sudură la traverse), care au dus la explozia costurilor, estimate acum de EDF la 13,2 miliarde euro, de patru ori mai mult decât devizul inițial de 3,3 miliarde euro.

Totuși, în pofida dificultăților întâmpinate de primele sale reactoare de tip EPR, cele din China și Finlanda, precum și a întârzierilor înregistrate în cazul proiectului privind construcția de noi reactoare în Anglia, grupul francez EDF susține că este în discuții cu autoritățile din Țările de Jos, Slovenia, Polonia, Finlanda și Suedia pentru construcția de noi reactoare nucleare. Aceasta în contextul în care energia nucleară a revenit în atenția autorităților pe fondul presiunilor vizând renunțarea la combustibilii fosili și obținerii unei mai mari independențe de Rusia, cel mai mare exportator de centrale nucleare.

viewscnt
Afla mai multe despre
flamanville
reactor nuclear