Șeful companiei Ukrenergo a fost demis, o măsură care nu este pe placul aliaților occidentali ai Ucrainei

Șeful companiei Ukrenergo a fost demis, o măsură care nu este pe placul aliaților occidentali ai Ucrainei

Volodimir Kudrîțki

Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2024

Șeful Ukrenergo, rețeaua pentru transportul energiei electrice din Ucraina, a fost demis, au declarat surse citate de televiziunea publică Suspîlne, pe motiv că nu a reușit să protejeze instalațiile energetice ale țării, aflate sub atacul constant al rușilor, relatează Reuters.

Potrivit Suspîlne, Volodimir Kudrîțki a fost demis cu un vot de 4-2 de către Consiliul de Supraveghere al companiei. Aceasta a declarat că va fi înlocuit de Oleksii Breht, scrie News.ro. Informații despre posibila demitere circulau deja de câteva zile, după cum a relatat Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Înmatriculările de autoturisme au scăzut dramatic. Un model de import a depășit Jogger și Sandero CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Înmatriculările de autoturisme au scăzut dramatic. Un model de import a depășit Jogger și Sandero
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ukrenergo, a Ministerului Energiei din Ucraina sau a oficiali ucraineni de rang înalt, precizează Reuters.

Decizia vine după o întâlnire, săptămâna trecută, a președintelui Volodimir Zelenski cu a ofițeri militari de rang înalt, care a fost dedicată valului de atacuri rusești asupra obiectivelor energetice ale țării. Ministrul energiei, Herman Halușcenko, a fost prezent și el la respectiva întâlnire.

Chiar înaintea reuniunii Consiliului de administrație al Ukrenergo, presa ucraineană a publicat o scrisoare din partea organizațiilor occidentale active în Ucraina, inclusiv Uniunea Europeană, prin care, adresându-se prim-ministrului Denîs Șmîhal, își exprimau „profunda îngrijorare” cu privire la informațiile privind demiterea iminentă a lui Kudrîțki. „Un astfel de eveniment ar putea pune în pericol capacitatea noastră colectivă de a sprijini Ukrenergo și alte măsuri prioritare ale securității energetice vitale a Ucrainei”, avertizează scrisoarea.

Iaroslav Jelezniak, deputat din opoziție, a prezis că reacția internațională va fi „rapidă și destul de dureroasă”.

Mass-media ucrainene au sugerat că principalul motiv din spatele concedierii a fost incapacitatea companiei de a furniza apărări adecvate pentru siturile energetice și nereguli în atribuirea contractelor.

DOCUMENTE Legea donației Patriot către Ucraina a fost adoptată de Senat în doar câteva ore. Limită de preț la înlocuire, care se va face doar din fonduri externe nerambursabile CITEȘTE ȘI DOCUMENTE Legea donației Patriot către Ucraina a fost adoptată de Senat în doar câteva ore. Limită de preț la înlocuire, care se va face doar din fonduri externe nerambursabile

Ziarul Ekonomîcina Pravda a citat surse guvernamentale anonime care au declarat că Kudrîțki, șef al companiei din 2020, nu a reușit să pună în aplicare deciziile luate la reuniunile anterioare ale comandamentului militar.

În cei doi ani și jumătate de război, Rusia a alocat resurse considerabile pentru a ataca și a dezactiva obiective energetice ucrainene cheie. Forțele Moscovei au lansat un nou val de atacuri în cursul săptămânii trecute.

viewscnt
Afla mai multe despre
ukrenergo
ucraina