Transelectrica - nevoită să suporte un cost de peste 5 milioane de lei în urma reducerii producției de energie eoliană în Dobrogea din februarie, din cauza unei avarii

Transelectrica - nevoită să suporte un cost de peste 5 milioane de lei în urma reducerii producției de energie eoliană în Dobrogea din februarie, din cauza unei avarii
scris 22 mai 2018

Transelectrica a fost nevoită să suporte un "cost de congestie" de peste 5 milioane de lei, rezultat al solicitării făcute de Dispeceratul General de reducere a cantității de energie eoliană produsă în luna februarie în Dobrogea, ca urmare a apariției unei avarii cauzate de condițiile de vreme dificilă.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Pe 1 martie, Profit.ro scria că prețul energiei electrice pe piața pentru ziua următoare (PZU) atingea maximul acestui an, 300 de lei/MWh (65 de euro/MWh), ca urmare a majorării cererii (interne și externe), creșterii consumului intern și închiderii centralelor OMV Petrom de la Brazi și Romgaz de la Iernut (la cererea autorităților, care încercau să rezolve problema presiunii scăzute în sistemul de transport gaze). O altă cauză, ar fi fost, potrivit unor surse din piață, faptul că “mai multe turbine eoliene nu au putut fi repuse în funcțiune după ce în urmă cu câteva zile au fost oprite la solicitarea Transelectrica. Compania de stat a înregistrat avarii la una dintre liniile sale din regiune și a solicitat producătorilor de energie eoliană reducerea producției.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un drept la replică oferit la acea vreme Profit.ro, Transelectrica recunoștea că o linie a sa de înaltă tensiune din Dobrogea a fost temporar indisponibilă, însă susținea că nivelul redus al producției de energie eoliană din acea zi, când era înregistrat un nivel de doar 200 MW, nu are legătură cu acest incident, ci a fost cauzată de “intensitatea redusă a vântului”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“Subliniem faptul că Dispecerul Energetic Național nu a solicitat oprirea niciunei turbine, ci doar a dispus reducerea producției de energie electrică a acestora”, susținea Transelectrica.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Cu toate acestea, în raportul financiar pe primul trimestru al acestui an, compania recunoaște acum că, în urma reducerii producției de la finalul lunii februarie din Dobrogea, cantitatea totală de energie redusă pe congestie până la redarea în exploatare a liniei a fost de 19.766 MWh, costul congestiei suportat de Transelectrica SA fiind de 5.234.582 lei.

Transelectrica afirmă, în documentul citat, că viscolul și gerul înregistrate în luna februarie în zona Dobrogea au declanșat o avarie pe linia de 400kV Constanta Nord – Tariverde, care a constat în ruperea lanțului dublu de izolatoare pe pe o fază a unui stâlp și prăbușirea fizică, la pământ a conductorului activ.

“În aceste condiții, pentru respectarea criteriilor de siguranță în perioada retragerii din exploatare accidentale liniei Constanta Nord – Tariverde, s-a dispus reducerea producției din zona Dobrogea, Secțiunea 6 și zona Tulcea – Tariverde, la valori sub puterea notificată. Cantitatea totală de energie redusă pe congestie până la redarea în exploatare a liniei a fost de 19.766 MWh, costul congestiei suportat de Transelectrica SA fiind de 5.234.582.”, se precizează înt raportul financiar al companiei pe primul trimestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
avarie
dobrogea
energie eoliană