Riscului de relocare a unităților siderurgice din România se va majora considerabil în cazul în care vor fi adoptate modificările legislative pentru promovarea producerii energiei din surse regenerabile, aflate pe masa Comisiei de Industrii a Camerei Deputaților, atrage atenția Uniunea Producătorilor de Oțel din România (UniRomSider).
Potrivit amendamentelor aduse OUG 24/2017, impactul energiei verzi în factura consumatorului final, casnic sau industrial, se va majora cu 30%, de la 11.1 euro/MWh la 14.5 euro/MWh.
Proiectul prevede și introducerea obligației de achiziție a tuturor certificatelor verzi de către furnizori care, ulterior, le transferă către consumatorii finali, eliminând astfel principiul concurențial de cerere și ofertă care stă la baza funcționării unei scheme de certificate verzi.
CITEȘTE ȘI Ministerul de Finanțe pregătește un regim special, simplificat, pentru persoanele fizice care comercializează energie regenerabilăÎn plus, Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) mai propune și introducerea unei noi scheme de sprijin sub forma unei prime fixe. În opinia, UniRomSider, această schemă de sprijin este în totală contradicție cu principiile prevăzute de „Orientările privind ajutoarele de stat pentru protecția mediului și energie pentru perioada 2014-2020”.
“Producătorii din România, mari consumatori de energie (care reprezintă până la 40% din costurile de producție), sunt grav vulnerabilizați din punctul de vedere al competitivității pe piețele europene și globale. Efectul imediat următor: necesitatea regândirii costurilor, inclusiv cu resursa umană, a strategiilor de investiții și creșterea riscului de relocare a unităților de producție”, se precizează într-un comunicat al asociației.
În plus, consideră UniRomSider, intențiile autorităților din România vin în contradicție și cu direcția abordată de Uniunea Europeană. UE își dorește o remunerare eficientă a RES (Renewable Energy Sources) până în 2020 și eliminarea schemelor de sprijin după această dată, iar promovarea energiei regenerabile trebuie să se facă pe baza unor principii concurențiale, nediscriminatorii și de integrare a RES în piața de energie (ceea ce implică eliminarea distorsiunilor create pe piață de subvențiile acordate RES).
„Industriile mari consumatoare de energie plătesc nenumărate alte costuri pe lângă cele cu energia verde, taxa de cogenerare, tarifele de distribuție și transport sau taxele pentru emisiile indirecte de CO2. Într-o perioadă în care oricum ne confruntăm cu problema supra‑capacităților de producție și suntem sub presiunea prețurilor de dumping practicate non-UE, creșterea facturilor la energia electrică riscă să ne scoată de pe piață. Autoritățile nu ne-au oferit, până acum, niciun argument pentru a înțelege de ce e nevoie ca această creștere să fie aplicată, în condițiile în care România are deja una dintre cele mai generoase scheme pentru energia verde. Asemenea decizii trebuie luate transparent și responsabil, nu poți să aloci facilități pentru domeniu singular, ignorând tot ce va urma acestei decizii: fabrici cu zeci de mii de angajați ale căror produse vor fi prea scumpe ca să mai trebuiască cuiva, milioane de consumatori casnici cu facturi majorate, majorări de prețuri în lanț, inflație crescută și așa mai departe”, susține Ionel Borș, președinte UniRomSider.
Uniunea amintește decidenților că industria energo-intensiva generează peste 34.000 locuri de muncă, iar cea prelucrătoare peste 1 milion.
Uniunea Producatorilor de Otel din România este organizație patronală și profesională cu 25 de membri, printre care ALRO Slatina, ARCELOR MITTAL sau DUCTIL.