UE închide ancheta împotriva Gazprom. Gigantul rus, obligat să permită fluxul liber al gazelor naturale în Europa Centrală și de Est

UE închide ancheta împotriva Gazprom. Gigantul rus, obligat să permită fluxul liber al gazelor naturale în Europa Centrală și de Est
scris 24 mai 2018

Comisia Europeană a adoptat, joi, o decizie prin care impune Gazprom o serie de obligații menite să permită fluxul liber al gazelor naturale la prețuri competitive pe piețele gazelor naturale din Europa Centrală și de Est, punând capăt unei anchete inițiate în 2011.

“Decizia de astăzi elimină obstacolele create de Gazprom care stau în calea fluxului liber al gazelor naturale în Europa Centrală și de Est (ECE)”, a declarat, într-un comunicat, Comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenței, Margrethe Vestager.

Urmărește-ne și pe Google News

Comisia Europeană a lansat o anchetă preliminară împotiva practicilor Gazprom în regiune în 2011, iar un an mai târziu a deschis procedurile oficiale în acest caz. Gigantul rus a fost acuzat că abuzează de poziția dominantă în opt state din ECE, și anume Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria și Slovacia.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ceață în dosarul Rompetrol 2. Se menține sechestrul la Petromidia, deși DIICOT a anulat 3 ordonanțe de extindere a urmăririi penale și a schimbat procurorul de caz. O firmă americană legată de RAFO cere daune de 100 mil. dolari CITEȘTE ȘI Ceață în dosarul Rompetrol 2. Se menține sechestrul la Petromidia, deși DIICOT a anulat 3 ordonanțe de extindere a urmăririi penale și a schimbat procurorul de caz. O firmă americană legată de RAFO cere daune de 100 mil. dolari

Potrivit deciziei adoptate astăzi, Gazprom trebuie să elimine orice restricții aplicate clienților de a revinde gazele naturale la nivel transfrontalier.

Totodată, compania rusească este obligată să permită fluxurile de gaze naturale către și din părți ale Europei Centrale și de Est care sunt încă izolate de celelalte state membre din cauza lipsei unor conducte de interconectare, și anume țările baltice și Bulgaria, precum și să ofere clienților “relevanți” un instrument eficace pentru a se asigura că prețul la care achiziționează gazele naturale reflectă nivelul prețului de pe piețele competitive ale gazelor naturale din Europa Occidentală, în special de pe platformele lichide de comercializare a gazelor naturale.

UE închide ancheta împotriva Gazprom. Gigantul rus, obligat să permită fluxul liber al gazelor naturale în Europa Centrală și de Est

De asemenea, Gazprom nu va putea să profite de niciunul dintre avantajele legate de infrastructura de gaze naturale, pe care este posibil să le fi obținut de la clienți prevalându-se de poziția ocupată pe piața furnizării de gaze naturale.

“Combinate, respectivele obligații răspund preocupărilor Comisiei în ceea ce privește concurența și realizează obiectivul acesteia de a asigura un flux liber al gazelor naturale în Europa Centrală și de Est, la prețuri competitive”, arată Executivul de la Bruxelles.

“Prin urmare, Comisia a decis să confere acestor îndatoriri (așa-numitele „angajamente”) un caracter juridic obligatoriu pentru Gazprom (în temeiul articolului 9 din Regulamentul nr. 1/2003 privind politica antitrust a UE)”.

Dacă va încălca oricare dintre aceste obligații, Comisia poate aplica Gazprom o amendă de până la 10% din cifra de afaceri globală, fără să fie necesar să dovedească existența unei încălcări a normelor antitrust ale UE.

În funcție de afacerile obținute de Gazprom în 2016, amenda maximă s-ar ridica la 9,1 miliarde de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
comisia europeana
ue
obligatii
ece
investigatie
antitrust