Statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia până la 31 decembrie 2026, se arată în Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană la finele lunii ianuarie și publicat luni pe site-ul Comisiei.
Pe 20 decembrie 2020, România a notificat Comisia Europeană cu privire la planul de restructurare a companiei, în februarie 2021 Comisia a început o investigație pe această temă, iar pe 26 ianuarie 2022 a fost aprobat planul, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Este vorba despre costuri totale de 3,9 miliarde de euro, până în 2026, din care 2,5 miliarde de euro reprezintă ajutor de stat.
Principalele măsuri de restructurare includ renunțarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă (care se va asocia ulterior cu o entitate a primăriei), reducerea de personal, excelență operațională și management performant, digitalizare și renunțarea la activele care nu sunt de bază.
Compania are în vedere realizarea unor centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 de MW (gata în anul 2026), și a unor parcuri fotovoltaice de 735 de MW (gata în 2024), care să înlocuiască actualele capacități pe lignit.
Totuși, planul prevede ca două grupuri de la Rovinari și unul de la Turceni să rămână în rezervă de capacitate până în 2030, respectiv 2029, adică să poată utiliza cărbune pentru a produce energie în caz de nevoie. Cele trei grupuri au o capacitate totală de circa 1.000 de MW.
"În ceea ce privește renunțarea la lignit, autoritățile române s-au angajat să creeze o subsidiară distinctă a Complexului Energetic Oltenia ("subsidiara pe lignit"), care va include și va opera grupurile existente pe lignit și alte active ale CE Oltenia care nu sunt incluse în planul de tranziție la gaz sau regenerabile. Conturile subsidiarei pe lignit vor și separate de cele ale CE Oltenia. Aceste capacități pe lignit vor fi reduse cu timpul, până se va renunța de tot la ele, în conformitate cu calendarul naționale de renunțare la lignit", se arată în documentul menționat.
La finalul perioadei de restructurare, 20% din pachetul de acțiuni deținut de stat va fi vândut în piață. Până acum nu s-a stabilit prin ce modalitate, dacă va fi pe bursă sau nu.
Complexul Energetic Oltenia este deținut de statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 78,5%, și de Fondul Proprietatea, 21,5%.