Statul a achitat într-un singur an 3 milioane euro pe consultanță juridică, pierzând pe bandă rulantă litigii la Paris

Statul a achitat într-un singur an 3 milioane euro pe consultanță juridică, pierzând pe bandă rulantă litigii la Paris
scris 30 iul 2016

Statul român, în calitate de acționar unic al Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), a achitat într-un singur an, 2015, aproximativ 3 milioane de euro pentru consultanță juridică în litigiile interne și internaționale. Și asta în condițiile în care statul pierde pe bandă rulantă litigiile cu companiile de utilități furnizoare și distribuitoare de energie electrică declanșate la Curtea de Arbitraj de la Paris. Ultimul litigiu pierdut este cel cu Enel, în care toate cele 24 de capete de acuzare au fost respinse, iar statul a fost obligat să achite și cheltuieli de judecată de 1,3 milioane de dolari italienilor.

Răspunderea este însă în mare parte a Curții de Conturi, pe documentele căreia avocații și-au construit argumentațiile. SAPE a moștenit o mare parte din procese de la Electrica SA, care a fost obligată de prevederile legale în vigoare să declanșeze toate procedurile juridice implicate de acuzațiile aduse în rapoartele Curții de Conturi. Poate că s-ar fi putut căuta o soluție pentru micșorarea onorariilor, însă și în acest caz există proceduri care trebuie urmate, cum ar fi selecția de oferte.

Urmărește-ne și pe Google News

Principalele case de avocatură care au beneficiat de contracte de reprezentare juridică cu SAPE în 2015 au fost Mocanu și Asociații (fosta Bostină - care a reprezentat statul român în procesul recent pierdut cu Enel) și Zamfirescu, Racoti & Partners.

Potrivit raportului de activitate pe 2015 al SAPE, cheltuielile cu consultanța juridică necesară pentru reprezentarea societății în litigiile interne și internaționale în care a fost angrenată s-au ridicat la 13,208 milioane de lei (2,97 milioane de euro, la cursul mediu de 4,45 lei pentru un euro din acel an). La această sumă se adaugă o "factură nesosită până la data de 31.12.2015", în valoare de 89.000 de lei, aparținând SCA Zamfirescu Racoti & Partners.

În plus, SAPE a mai fost nevoită să achite alte 60,8 milioane de lei (13,68 milioane de euro), “cheltuieli generate de transferul acțiunilor deținute de SAPE SA în capitalul social al societăților E.ON Energie România SA și E.ON Distribuție România SA, conform Sentinței arbitrale din 29.11.2013, precum și diferențe de curs valutar înregistrate în cursul perioadei”.

 

 

Statul pierde pe bandă litigii la Curtea de arbitraj din Paris, achitând cheltuieli de judecată și onorarii de milioane de euro CITEȘTE ȘI Statul pierde pe bandă litigii la Curtea de arbitraj din Paris, achitând cheltuieli de judecată și onorarii de milioane de euro

Mocanu și Asociații a fost casa de avocatură care a reprezentat statul român în dosarul 19431/MHM, în legătură cu contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud, care s-a încheiat recent cu soluția favorabilă Enel.

În 2015, Zamfirescu, Racoti & Partners se ocupa de dosarul 20512/MHM, în legătură cu clauza put option din contractul de privatizare Electrica Muntenia Sud și de dosarul 21256/MHM - inițiat de E.ON Romania SRL în legătură cu dezacordul părților cu privire la data transferului efectiv al acțiunilor afectate de dreptul salariaților.

Ministerul Energiei indică responsabilitatea ca fiind în ograda Curții de Conturi

 

În plus, SAPE mai era implicată în 2015 și în mai multe litigii naționale care aveau ca fapt generator fie controalele Curții de Conturi efectuate la Electrica SA cu privire la contractele de privatizare, fie abuzul de majoritate privind repartizarea dividendelor de catre E.ON Energie România, E.ON Distribuție România, Enel Energie Muntenia și Enel Distribuție Muntenia.

De altfel, Ministerul Energiei a aruncat public responsabilitatea pierderii litigiilor la Curtea de Arbitraj de la Paris în ograda Curții de Conturi.

Ministerul Energiei aruncă responsabilitatea pierderii procesului cu Enel în ograda Curții de Conturi CITEȘTE ȘI Ministerul Energiei aruncă responsabilitatea pierderii procesului cu Enel în ograda Curții de Conturi

Ministerul Energiei susține că jumătate din capetele de cerere au fost redactate pe baza constatărilor și argumentelor înaintate de Curtea de Conturi, ale cărei decizii au fost, în paralel, contestate în instanță în România de către SC Electrica S.A., respectiv de către SAPE, însă fără succes.

Chiar dacă SAPE se autofinanțează de pe urma activelor deținute de stat la diferitele companii din domeniul energetic și nu de la bugetul de stat, asta nu înseamnă că, în cele din urmă, nu contribuabilii suportă costurile proceselor declanșate de companie. Și asta pentru că ministrul Energiei, Victor Grigorescu, avea planuri mari cu “banii obținuți” din aceste litigii. Într-un articol publicat pe blogul Adevărul în noiembrie 2015, Grigorescu susținea că privatizarea companiilor energetice nu mai este o soluție, iar modernizarea acestora ar trebui făcută de stat din sumele obținute din arbitraje. Cum acestea au fost pierdute, probabil că se va apela la bugetul de stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sape
enel
e
on
cez
arbitraj
paris
curtea de conturi