A obținut RCS&RDS licență de distribuitor de energie? ANRE îi aprobă astăzi tarifele

scris 27 iul 2016

Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) are pe ordinea de zi a ședinței de astăzi un referat de aprobare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de către firma Foto Distribuție SRL, controlată de grupul RCS&RDS. Aceeași instituție a respins, la jumătatea lunii martie, solicitarea companiei respective de acordare a licenței de distribuitor de energie.

Astfel, la punctul 1 al ordinii de zi, la rubrica "Acces la rețea", figurează: "Referat de aprobare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de către societatea FOTO DISTRIBUȚIE S.R.L.".

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul cu ordinea de zi a Comitetului de reglementare de miercuri a fost creat luni, 25.07, la ora 08:53 de șeful de birou ANRE, Adela Loredana Istrățescu.

RCS&RDS s-a autorizat la ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM. Compania deține și mai multe parcuri fotovoltaice.

Pe 15 martie, Comitetul de Reglementare al ANRE a respins solicitările de acordarea a licențelor de distribuitor de energie electrică formulate de firmele Delalina SRL și Foto Distribuție SRL. Ambele firme sunt controlate de grupul telecom RCS&RDS și sunt administrate de oameni din grup, respectiv de Ioan Bendei și Valentin Popoviciu, administratori și vicepreședinți ai CA al RCS&RDS SA. Pe portalul specializat al ANRE (foto), Foto Distribuție SRL figurează cu solicitarea refuzată de acordare a licenței de distribuție, ca și Delalina SRL.

A obținut RCS&RDS licență de distribuitor de energie? ANRE îi aprobă astăzi tarifele
Revoltă pe pagina ANAF după un anunț privind declarațiile: Curg comentariile pline de critici CITEȘTE ȘI Revoltă pe pagina ANAF după un anunț privind declarațiile: Curg comentariile pline de critici

Delalina SRL din Oradea are ca obiect principal de activitate producția de energie electrică și operează parcul solar Gepiu din Bihor, cu putere instalată de 2,74 MW. Foto Distribuție SRL din București are ca obiect principal de activitate distribuția energiei electrice. Firma are un punct de lucru și în Timișoara.

Nici ANRE și nici RCS&RDS nu au răspuns solicitărilor de informații și clarificări ale Profit.ro până la momentul publicării acestui material.

Potrivit deciziei 383 din martie 2016, prin care era refuzată acordarea licenței pentru serviciul de distribuție a energiei electrice celor două firme ale RCS&RDS, “FOTO DISTRIBUȚIE SRL deține în proprietate, în județul Timiș, o rețea de distribuție a energiei electrice, racordată direct la rețeaua electrică de transport al energiei electrice”.

Prin cererea înregistrată la ANRE cu nr. 67405/18.09.2015, FOTO DISTRIBUȚIE SRL a solicitat acordarea unei licențe pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Totodată, în prealabil, în luna iulie 2015, FOTO DISTRIBUȚIE SRL solicitase Enel Distribuție Banat S.A, acceptul conform dispozițiilor art. 23 alin. (2) lit. i) din Regulament, pentru a presta, pe baza unei licențe, serviciul de distribuție a energiei electrice prin rețeaua electrică pe care o deține în județul Timiș. Enel Distribuție Timiș, a comunicat, în luna noiembrie a aceluiași an, „refuzul expres cu privire la exprimarea acordului pentru obținerea de către FOTO DISTRIBUȚIE SRL a licenței de distribuție de energie electrică”. “Având în vedere că FOTO DISTRIBUȚIE SRL nu a obținut acceptul operatorului de distribuție concesionar, prevăzut la art. 23 alin. (2) lit. i) din Regulament nu sunt îndeplinite cerințele art. 29 alin. (1) lit. b) din Regulament fiind aplicabile dispozițiile art. 27 alin. (5) din Regulament, drept pentru care se refuză acordarea licenței pentru prestarea serviciul de distribuție a energiei electrice, solicitate de societatea FOTO DISTRIBUȚIE SRL.”, se precizează în decizia ANRE din luna martie 2016.

Cu alte cuvinte, dacă Enel Distribuție Timiș s-a răzgândit între timp și nu mai “refuză expres” exprimarea acordului pentru obținerea de către FOTO DISTRIBUȚIE SRL a licenței de distribuție de energie electrică, ANRE ar fi obligată să acorde FOTO DIstribuție SRL licența de distribuitor și să voteze “Referatul de aprobare a tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de către societatea FOTO DISTRIBUȚIE S.R.L.”, aflat pe ordinea de zi de miercuri.

De altfel, la finalul anului 2014, când ENEL și-a anunțat intenția de a-și vinde activele din România, presa a scris că RCS&RDS “ar fi intrat în cursa pentru preluarea companiilor de distribuție și furnizare a electricității controlate de Enel România, fiind interesată doar de Enel Banat”.

Amazon a intrat în parteneriat cu Guvernul britanic pentru ca dronele de mici dimensiuni să poată face livrări CITEȘTE ȘI Amazon a intrat în parteneriat cu Guvernul britanic pentru ca dronele de mici dimensiuni să poată face livrări

În martie, ANRE își argumenta refuzul de a acorda licențe de distribuție de energie electrică celor două firme arătând că acestea nu au îndeplinit condițiile legale pentru asta. Reprezentanții ANRE subliniau că, în aceste condiții, respingerea solicitărilor era singura decizie permisă de lege.

"În mod consecvent cu respectarea principiilor și dispozițiilor legislației primare și prevederilor contractelor de concesiune încheiate de statul român, ANRE apreciază că a luat singura decizie permisă de cadrul legislativ în vigoare", preciza Autoritatea.

Regulamentul invocat de ANRE, art. 23, alin. (2), lit. i) arată că agentul comercial care solicită licență de distribuție trebuie să aibă acceptul operatorului de distribuție concesionar din acea zonă, în cazul în care solicitantul care intenționează să presteze serviciul de distribuție a energiei electrice utilizând rețelele electrice de distribuție proprii, într-o zonă concesionată altui operator de distribuție.

Potrivit unui comunicat remis de grupul RCS & RDS în toamna anului trecut, cele două companii ale grupului aveau în desfășurare proiecte de dezvoltare a unor rețele de distribuție a energiei electrice, iar în luna septembrie 2015 au fost solicitate licențele necesare pentru două proiecte pilot situate în municipiul Oradea, respectiv în vecinătatea municipiului Timișoara. Oradea se află în zona de distribuție concesionată de Electrica Distribuție Transilvania Nord, iar Timișoara – în cea a Enel Distribuție Banat.

Ghid: Ce taxe și contribuții trebuie să plătească românii din diaspora? CITEȘTE ȘI Ghid: Ce taxe și contribuții trebuie să plătească românii din diaspora?

În aprilie 2016, Delalina SRL și Foto Distribuție SRL au dat în judecată ANRE, Guvernul României, ministerele Energiei și Economiei, trei filiale de distribuție ale Enel, precum și Electrica Distribuție Transilvania Nord, după ce le-au fost respinse cererile de acordare de licențe de distribuitori de energie electrică.

Cele două subsidiare ale RCS&RDS au cerut, în contencios administrativ, anularea Ordinului ANRE nr. 73/2014 privind aprobarea condițiilor generale asociate licențelor pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice. Dosarul a fost înregistrat pe 7 aprilie pe rolul Curții de Apel București, iar primul termen în proces a fost stabilit pentru 28 septembrie.

Ordinul ANRE contestat de RCS&RDS prevede că firmele care au contracte de concesiune a serviciului de distribuție a energiei în diferite regiuni ale țării, cum ar fi sucursalele Enel și Electrica, au dreptul să refuze ca alte companii să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune.

RCS&RDS este un operator de telecomunicații, furnizând servicii în România, Ungaria, Spania și Italia. Compania deține mai multe canale de televiziune.

Ce rezervă viitorul pentru Pokemon Go: noi pokemoni, schimburi, crescătorii, antrenamente și o nouă mecanică pentru PokeStop-uri CITEȘTE ȘI Ce rezervă viitorul pentru Pokemon Go: noi pokemoni, schimburi, crescătorii, antrenamente și o nouă mecanică pentru PokeStop-uri

Tot în martie, înainte de decizia privind respingerea cererilor de licențe de distribuție pentru firmele din grupul RCS&RDS, președintele ANRE, Niculae Havrileț, declara că acele companii care au concesionat serviciul de distribuție a energiei electrice și gazelor naturale trebuie să scoată la licitație activitatea de operare a rețelei.

"Concesionarii sistemelor de distribuție au luat această activitate prin metoda privatizării. Au primit concesiunile pe 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acestei perioade. Pentru activitatea de operare a rețelei s-au făcut externalizări către firmele afiliate, însă până acum fără licitație", arăta Havrileț, în cadrul unui seminar pe teme energetice.

Potrivit acestuia, companiile puteau externaliza aceste activități fără licitație în baza unei ordonanțe de urgență care a fost modificată între timp, iar ANRE a câștigat o serie de procese cu companiile de distribuție pe această temă. În urma proceselor, companiile trebuie să scoată la licitație orice contract.

"Toate contractele pe care companiile de distribuție le încredințau până acum afiliaților trebuie scoase la licitație, astfel că oricine poate participa. Nu vom mai recunoaște în tarife investițiile făcute, în cazul în care companiile nu fac dovada că acel contract a fost încheiat pe SEAP (sistemul electronic de achiziții publice - n.r.)", completa Havrileț.

Românul nu este mare amator al produselor din pește, dar piața de profil a crescut cu 3%, până la 350 milioane de euro CITEȘTE ȘI Românul nu este mare amator al produselor din pește, dar piața de profil a crescut cu 3%, până la 350 milioane de euro

La rândul său, Silvia Vlăsceanu, director executiv al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), arăta că operatorii rețelelor de distribuție nu exclud ideea de a avea concurență pe același segment, însă, momentan, nu există o legislație care să reglementeze acest aspect.

"Operatorii sunt deschiși la concurență, iar concurența în orice domeniu este binevenită, întrucât este în beneficiul consumatorilor. Atâta vreme cât vor exista reguli clare, aceasta este o formă de concurență salutară. Însă nu există deocamdată o legislație în acest sens", spunea ea.

Pe de altă parte, în octombrie anul trecut, într-un răspuns remis Profit.ro, ANRE a susținut că existența unui singur operator de distribuție de energie electrică într-o anumită zonă geografică este impusă de către normele europene, transpuse în legislația primară românească, pe care ANRE nu are competența de a o modifica prin ordine ale sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
rcs-rds
rcs & rds
rcs rds
zoltan teszari
digi
digi 24
anre
distributie energie electrica
retea distributie energie electrica
tarife distributie energie electrica