EXCLUSIV RCS&RDS a preluat cea mai mare stație electrică privată din România, de la un gigant agricol falimentar

scris 27 iul 2016

Grupul RCS&RDS, prin subsidiara Foto Distribuție SRL, a cumpărat anul trecut, de la compania timișoreană Exclusiv Agroline, fostă Aton Transilvania, intrată în faliment în 2013 și executată silit, o stație electrică privată de lângă Timișoara racordată direct la rețeaua națională de transport a Transelectrica , precum și rețeaua de distribuție aferentă acesteia, urmând să distribuie energie electrică consumatorilor racordați la această rețea, potrivit informațiilor furnizate Profit.ro de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În acest scop, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat astăzi tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice prestat de către Foto Distribuție SRL din grupul RCS&RDS.

Urmărește-ne și pe Google News

"Societatea Foto Distribuție SRL a dobândit prin cumpărare de la societatea Exclusiv Agro Line SRL (fostă Aton Transilvania SRL) dreptul de proprietate asupra stației electrice de 400 (220)/20 kV Calea Aradului din Timișoara, fiind astfel preluați toți utilizatorii de rețea cărora Exclusiv Agro Line SRL le-a emis avize tehnice de racordare, și a luat toate măsurile necesare pentru a fi asigurată continuitatea prestării serviciului de distribuție a energiei electrice. Având în vedere că puterea totală aprobată pentru utilizatorii racordați la instalațiile proprii este sub 1 MW, conform art. 10 alin. 5 lit. d) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr.123/2012, societatea Foto Distribuție SRL poate presta serviciul de distribuție a energiei electrice fără a deține licență de distribuție", se arată în răspunsul remis Profit.ro de către ANRE.

Efectul loviturii de stat din Turcia: Rezervările s-au prăbușit, dar românii care au cumpărat deja vacanțe în Antalya nu renunță la ele CITEȘTE ȘI Efectul loviturii de stat din Turcia: Rezervările s-au prăbușit, dar românii care au cumpărat deja vacanțe în Antalya nu renunță la ele

Potrivit aceleiași surse, dat fiind că utilizatorii rețelei deținute de către subsidiara RCS&RDS fac parte din categoria celor care beneficiază de serviciul universal, este necesar, conform legislației în vigoare, ca tariful de distribuție practicat de companie să fie aprobat de către ANRE

"Menționăm că, până în prezent, ANRE nu a acordat licență pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice societății Foto Distribuție SRL", precizează Autoritatea. RCS&RDS s-a autorizat la ANRE ca furnizor de energie electrică în aprilie 2013, iar din decembrie 2014 este trader pe piața de energie OPCOM. Compania deține și mai multe parcuri fotovoltaice și s-a remarcat în ultima perioadă prin adjudecarea a numerose contracte de furnizare de energie pentru instituții de stat, grație prețurilor reduse practicate.

Într-un raport din 2012 al evaluatorului CS Invest Consulting, întocmit după intrarea în insolvență a fostului proprietar al stației electrice, la solicitarea adunării creditorilor, valoarea de piață a stației, cu tot cu teren, era evaluată la 7,9 milioane euro. În 2010, Aton Transilvania susținea că este vorba despre cea mai mare stație electrică de transformare privată din România.

Stația a fost scoasă ultima dată la licitație în aprilie anul trecut de către lichidatorul judiciar al Aton Transilvania, actualmente Exclusiv Agroline, prețul de pornire fiind stabilit la circa 3,3 milioane euro. "În cadrul licitației, prețul de adjudecare nu poate scădea sub prețul de pornire", se arăta în anunțul licitației. RCS&RDS nu a răspuns solicitărilor de informații și clarificări ale Profit.ro până la momentul publicării acestui material.

Doi ruși au fost arestați preventiv după ce au spart două bancomate din Capitală CITEȘTE ȘI Doi ruși au fost arestați preventiv după ce au spart două bancomate din Capitală

Ulterior, în iulie 2015, noul proprietar, Foto Distribuție SRL din grupul RCS&RDS, a solicitat operatorului de distribuție concesionar din zonă, Enel Banat, potrivit legislației în vigoare, acordul pentru a presta serviciul de distribuție a energiei electrice prin stația Calea Aradului. Iar în septembre, firma a cerut ANRE licență pentru prestarea serviciului de distribuție a energiei electrice.

Enel Banat a transmis în octombrie că refuză să-și dea acordul, fapt care a determinat ANRE să refuza licența de distribuitor solicitată de Foto Distribuție SRL. 

Imediat, RCS&RDS a formulat o plângere administrativă pe adresa ANRE, prin care a solicitat revocarea actelor normative ale Autorității care condiționează eliberarea licențelor de distribuitori de acordul în acest sens al operatorilor de distribuție concesionari. Plângerea a fost respinsă, iar în martie anul acesta Comitetul de Reglementare al ANRE a respins din nou solicitarea de licență.

În replică, RCS&RDS a dat în judecată ANRE, Guvernul României, ministerele Energiei și Economiei, trei filiale de distribuție ale Enel, precum și Electrica Distribuție Transilvania Nord, contestând ordinul ANRE care dă dreptul companiilor care au contracte de concesiune a serviciului de distribuție a energiei în diferite regiuni ale țării, cum ar fi sucursalele Enel și Electrica, să refuze ca alte firme să presteze în respectivele regiuni servicii de distribuție a energiei electrice prin rețele de distribuție proprii, invocând dreptul exclusiv de a presta respectivul serviciu în acele regiuni, dobândit prin contractele de concesiune. Primul termen în proces a fost stabilit pentru 28 septembrie.

RCS&RDS și Urgent Cargus, cele mai multe reclamații din partea clienților în primul semestru CITEȘTE ȘI RCS&RDS și Urgent Cargus, cele mai multe reclamații din partea clienților în primul semestru

Stația Calea Aradului este rețea electrică de interes public și apare și pe harta oficială a Transelectrica ce prezintă sistemul românesc de transport al energiei. În februarie 2014, adunarea creditorilor fostului proprietar al stației a decis menținerea în funcțiune a acesteia, "în condițiile în care stația electrică este racordată în sistemul național de transport și nu poate fi sistată funcționarea acesteia, având în vedere prevederile art. 25 alin (1) și art. 46 din Legea 123/2012".

Legea stipulează că accesul la rețelele electrice de interes public reprezintă un serviciu obligatoriu, în condiții reglementate, pe care trebuie să-l îndeplinească operatorul de transport și de sistem, precum și operatorul de distribuție, și că orice persoană care deține în proprietate sau în folosință o rețea electrică de distribuție proprie este obligată să asigure accesul la rețea.   

Potrivit raportului de evaluare menționat mai sus, stația Calea Aradului este amplasată pe un teren de aproape 43.000 mp și este racordată direct la rețeaua de transport națională gestionată de Transelectrica, având o putere instalată de 2x125/63/63MVA – 220/20/20kV. Stația se află în imediata apropiere a liniei electrice aeriene 220 kV Sacalaz-Arad. 

EXCLUSIV RCS&RDS a preluat cea mai mare stație electrică privată din România, de la un gigant agricol falimentar
Lista compensatelor a fost completată cu 21 medicamente. Care sunt noile medicamente compensate CITEȘTE ȘI Lista compensatelor a fost completată cu 21 medicamente. Care sunt noile medicamente compensate

"Luând în considerare avizul Transelectrica 173/10.10.2006, în care s-a indicat că Transelectrica are în programele de perspectivă trecerea rețelei electrice de transport din zonă la tensiunea 400kV, stația Calea Aradului a fost proiectată pentru a fi posibilă realizarea în viitor a unei stații complete, ce va funcționa la tensiunea nominală de serviciu 400kV, cât și montarea unor autotransformatoare 400/220/20kV", se precizează în raport.

Într-un document al Transelectrica din 2007 se precizează că "SC Aton Transilvania, consumator nou ce se consideră racordat la rețeaua de 220kV în stația Calea Aradului, cu posibilitate de trecere la 400kV, solicită racordarea pentru un consum de 100MW".

Stația cumpărată de RCS&RDS a fost realizată de grupul ABB. Deși investiția a fost finanțată de Aton Transilvania SRL, contractul a fost atribuit prin negociere directă în 2007 de către Transelectrica, fiind în valoare de 10,28 milioane lei, plus TVA. "La cerința SC Aton Transilvania SRL, beneficiarul racordării la rețeaua electrică de transport, lucrările de racordare urmează a se realiza de către ABB SRL. În această situație s-a utilizat procedura de negociere fără publicarea unui anunț de participare", se arată în anunțul de atribuire a contractului.

Impactul Legii \ CITEȘTE ȘI Impactul Legii "51% produse românești": Toate contractele din retail trebuie renegociate imediat, marii furnizori sunt favorizați, implicațiile fiscale majorează costurile

Exclusiv Agroline, fostă Aton Transilvania, a intrat în faliment în anul 2013. Compania fusese înființată în anii ’90 de către Nikolaus Mann, cetățean german de origine română, care ulterior și-a vândut acțiunile concernului german Aton GmbH. Cu contribuția germanilor, grupul a ajuns un adevărat gigant în vestul României, cu afaceri anuale de peste 50 milioane euro. În 2011, la conducerea Aton Transilvania a fost adusă Anca Ioan, fostă șefă a Țiriac Holding. Compania avea afaceri în agricultură, morărit, exploatarea de granit, confecții metalice, precum și furnizarea și distribuția de energie electrică. Grupul deținea, în 2011, 4.000 de hectare de teren arabil, plus alte 12.000 de hectare în arendă

În 2011, toate societățile din grup și-au cerut insolvența. Iar în 2013, DIICOT l-a trimis în judecată pe fondatorul Nikolaus Mann, acuzându-l că de constituire a unui grup infracțional organizat având ca scop devalizarea Aton Transilvania, căreia i-au provocat un prejudiciu de 33 milioane euro. În același an, justiția a decis intrarea în faliment a Aton Transilvania, care între timp își schimbase numele în Exclusiv Agroline.

"Membrii grupării, în calitate de administratori ai părții vătămate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obținut beneficii financiare substanțiale prin însușirea în mod fraudulos, folosirea și traficarea de bunuri și bani aparținând societăților comerciale administrate, prin falsificarea și utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de mărfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare). Astfel, se reține că, direct sau prin persoane interpuse și prin intermediul S.C. Euromobille S.R.L., societate pe care o controla în fapt, inculpatul Mann Nikolaus și–a însușit fără drept sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare minieră, de transport) și active (stație de betoane) din patrimoniul parților vătămate, prin diverse mijloace frauduloase (cu titlu de exemplu - cumpărări de bunuri imobile urmate de închiriere la un preț supraevaluat către partea vătămată, dobândire de active la un preț subevaluat) ", arăta DIICOT, într-un comunicat din 23 aprilie 2013.

Anul trecut, Nikolaus Mann a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru delapidarea grupului Aton. În prezent, în proces se judecă apelul, următorul termen fiind stabilit pentru 12 septembrie.

Efecte post-Brexit: Postul ITV, un gigant al televiziunii britanice, își reduce costurile cu 33 milioane de dolari CITEȘTE ȘI Efecte post-Brexit: Postul ITV, un gigant al televiziunii britanice, își reduce costurile cu 33 milioane de dolari

Mann a fost judecat și într-un alt dosar, întocmit de DNA, în care a fost acuzat de cumpărare de influență, însă a fost achitat de instanță, tot în 2013, pe motiv că lipsește unul dintre elementele constitutive ale infracțiunii.

În același dosar, a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență avocatul Andrei Gherasim, fiul fostului procuror general adjunct al României Traian Gherasim. Potrivit procurorilor DNA, acesta pretinsese de la Nikolaus Mann, prin intermediar, 100.000 de euro, spunând că poate interveni pe lângă magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție și Tribunalul Brașov, pentru a dispune soluții favorabile omului de afaceri în două dosare civile. Unul dintre cele două dosare civile avea ca obiect o cerere de strămutare a cauzei, iar altul - anularea unui contract. În acest scop, pe 12 aprilie 2012, avocatul a primit, prin același intermediar, 50.000 de euro, reprezentând o parte din banii pretinși.

Într-un alt dosar, în 14 noiembrie 2012, avocatul Andrei Gherasim a fost condamnat de Curtea de Apel București la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, tot pentru trafic de influență. Gherasim a fost acuzat că a pretins 40.000 de euro de la o femeie spunând că poate interveni pe lângă judecători în favoarea soțului acesteia.

viewscnt
Afla mai multe despre
rcs&rds
rcs-rds
rcs rds
digi
digi24
digi energy
distributie energie electrica
distribuitori energie electrica
tarife distributie energie electrica
anre
aton transilvania