Sesizarea Curții de Conturi după controlul la Hidroelectrica, transferată de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 la DNA

Sesizarea Curții de Conturi după controlul la Hidroelectrica, transferată de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 la DNA
scris 3 nov 2023

Sesizarea Curții de Conturi după controlul la Hidroelectrica a fost înaintată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 - unde fusese depusă inițial - către Direcția Națională Anticorupție (DNA).

”Vă comunicăm că în temeiul art. 289 alin (9) Cod de Procedură Penală, sesizarea a fost înaintată spre competentă soluționare Direcției Naționale Anticorupție - Structura Centrală”, se arată în răspunsul transmis News.ro de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorui 1 referitor la sesizarea depusă de Curtea de Conturi având ca obiect misiunea de audit la Compania Hidroelectrica efectuată în perioada 28.02.2022 - 07.07.2022, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Ciolacu: Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash. Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Premierul convoacă o ședință cu Finanțe și BNR, dar și cu bănci și societate civilă CITEȘTE ȘI Ciolacu: Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash. Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare! Premierul convoacă o ședință cu Finanțe și BNR, dar și cu bănci și societate civilă
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Curtea de Conturi a anunțat, într-un răspuns transmis luni la solicitarea News.ro, că asesizat Parchetul în urma unui control realizat în 2022 la compania Hidroelectrica, reprezentanții Curții considerând că există fapte care au avut drept consecință prejudicierea patrimoniului societății. Hidroelectrica a precizat, luni seară, că, încă din timpul auditului Curții de Conturi, acolo unde au exitat suspiciuni, a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare, atât pe parte penală, cât și civilă.

Într-un răspuns transmis News.ro, Curtea de Conturi afirmă că departamentul de specialitate din cadrul instituției a efectuat, în perioada 28.02 - 07.07.2022, misiunea de audit de conformitate cu tema  ”Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniuui public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 - 2022 , la Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale (SPEEH) Hidroelectrica SA, fiind încheiat raportul de control înrergistrat la data de 7 iulie 2022.

”Întrucât în raport au fost consemnate fapte susceptibile de a fi fost săvârșite cu încălcarea legii penale, având drept consecință prejudicierea patrimoniului societății, în temeiul art.33 alin (4) din Legea nr. 94/1992 (privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi - n.r.) coroborat cu punctul 241 litera a) din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea activităților specifice Curții de Conturi, precum și valorificarea actelor rezultate din aceste activități, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea l nr. 547/ 24.07.2014 (în vigoare la momentul realizării misiunii) și în baza Hotărârii plenului Curții de Conturi nr, 580/5.10.2023, instituția noastră a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 al Municipiului București”, a precizat Curtea de Conturi pentru News.ro, fără a oferi alte detalii.

Alineatul invocat prevede: ” În situațiile în care în rapoartele de audit se constată existența unor fapte pentru care   există   indicii   c ăau   fost   săvârșite   cu   încălcarea   legii   penale,   conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării și informează entitatea auditată”.

Instituția a explicat că raportul nu poate fi făcut public la acest moment, întrucât se află la dosarul cauzei.

Hidroelectrica a transmis, luni seară, precizări ca urmare a derulării misiunii de audit având ca temă ”Controlul situației, evoluției și modului de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și legalitatea realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor”, pentru perioada 2019 – 2022.

Șoarecii au mâncat arhiva unei fabrici Fiat din Sicilia. 250 de angajați nu-și pot justifica anii de muncă CITEȘTE ȘI Șoarecii au mâncat arhiva unei fabrici Fiat din Sicilia. 250 de angajați nu-și pot justifica anii de muncă

”Prin decizia nr. 6 din 12.08.2022, emisă ca urmare a redactării raportului de control nr. 78509/07.07.2022, Curtea de Conturi a dispus 13 măsuri corective referitoare la perioada auditată. În conformitate cu procedurile interne ale Curții de Conturi, Hidroelectrica a depus contestații, o parte dintre acestea fiind admise de către instituția în cauză”, arătaHidroelectrica, în comunicatul de presă.

Potrivit documentului citat, pentru restul de măsuri rămase în vigoare, Hidroelectrica a informat Curtea de Conturi în termenul legal stabilit cu privire la îndeplinirea acestora.

”Facem precizarea că, încă din timpul auditului, acolo unde au exitat suspiciuni, pe aspectele identificate de Curte, Hidroelectrica a sesizat organele competente, făcând toate demersurile legale necesare. atât pe parte penală, cât și civilă. În situația în care Hidroelectrica va identifica și alte cazuri de neconformități, societatea va lua intern măsurile care se impun sau, în funcție de natura celor constatate, se va adresa autorităților competente, după caz”, a mai transmis compania.

Curtea de Conturi a dispus în sarcina conducerii companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, recalcularea bonusurilor cuvenite în perioada 2019-2021 membrilor Directoratului și Consiliului de Supraveghere ale societății, susținând că stabilirea și aprobarea indicatorilor-cheie de performanță (ICP) în baza cărora se determină aceste bonusuri, adică componenta variabilă a remunerației top-managerilor și administratorilor, s-ar fi făcut ″în alte condiții” decât cele stabilite prin OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, se arată într-o decizie a Curții de Conturi, analizată de Profit.ro, prin care aceasta a hotărât un număr de 13 măsuri corective în sarcina societății, după misiunea de audit derulată la Hidroelectrica în perioada februarie – iulie 2022.

Compania a contrazis concluziile inspecției, arătând că a calculat corect și legal atât indicatorii de performanță, cât și bonusurile stabilite pe baza gradului de îndeplinire a acestora.

viewscnt
Afla mai multe despre
dna
hidroelectrica