Senatul francez îndeamnă guvernul să cumpere ”o acțiune de aur” la TotalEnergies

Senatul francez îndeamnă guvernul să cumpere ”o acțiune de aur” la TotalEnergies
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 iun 2024

Guvernul francez ar trebui să cumpere ”o acțiune de aur” la TotalEnergies, pentru a avea un cuvânt de spus în deciziile strategice ale companiei, inclusiv alinierea activităților sale la Acordul de la Paris privind clima și respingerea prin veto a unei posibile mutări în SUA, potrivit unui raport neobligatoriu al Senatului, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Raportul a fost publicat în urma unor audieri de aproape șase luni de către o comisie specială pentru a stabili dacă activitățile globale ale TotalEnergies sunt aliniate cu propriile obiective climatice ale Franței, scrie News.ro

GRAFIC Efectul caniculei în România. Astăzi vom avea un preț record al verii la electricitate CITEȘTE ȘI GRAFIC Efectul caniculei în România. Astăzi vom avea un preț record al verii la electricitate

Cu alegerile anticipate din Franța în două săptămâni, nu este clar ce va face un legislativ viitor cu cele 33 de recomandări ale raportului.

”Ne dorim ca Total să rămână un grup francez și un pionier în tranziția energetică – poate că nu îi mulțumește pe investitori, dar da, ne propunem o revenire a suveranității”, a declarat senatorul Partidului Verzilor Yannick Jadot, care a prezentat concluziile comisiei la o conferință de presă.

TotalEnergies nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Conform legislației franceze, guvernul poate achiziționa o singură acțiune în companiile naționale considerate strategice și o poate transforma într-o așa-numită ”acțiune de aur”, permițându-i să blocheze anumite acțiuni, cum ar fi preluarea sau vânzarea unei unități cheie de afaceri, dacă este considerată în detrimentul interesului național.

În mai, CEO-ul TotalEnergies, Patrick Pouyanné, a declarat că explorează o potențială listare primară la New York, invocând o bază de investitori în creștere din SUA și mai puțini acționari europeni. Dar el a mai spus că compania nu va părăsi niciodată Franța.

Jadot a spus că comisia a respins conceptul unei achiziții de capital de 5% în TotalEnergies de către guvern la un cost de aproximativ 7 miliarde de euro (7,52 miliarde de dolari), deoarece Franța nu și-ar putea permite și pentru a evita îngrijorarea investitorilor existenți că statul ar putea dori să-și mîrească participație în viitor.

Raportul Senatului a recomandat, de asemenea, ca Franța să înceteze în mod voluntar importul de gaze naturale lichefiate rusești - TotalEnergies deține o participație de 19,4% la producătorul rus Novatek - și să facă presiuni pentru sancțiuni ale Uniunii Europene asupra GNL-ului rusesc.

Jadot a spus că guvernul ar trebui să se opună proiectelor aflate în prezent în considerare de Comisia Europeană de import de gaze naturale din Azerbaidjan, unde operează și TotalEnergies, ca alternativă la livrările Rusiei, având în vedere poziția Franței de aliat al Armeniei.

viewscnt
Afla mai multe despre
totalenergies
franta