Proprietarul Zara și-a triplat investițiile în proiecte energetice

Proprietarul Zara și-a triplat investițiile în proiecte energetice
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 sep 2024

Vehiculul de investiții al lui Amancio Ortega, proprietarul magazinelor Zara, și-a triplat anul trecut investițiile în proiecte din domeniul energiilor regenerabile, continuându-și strategia de diversificare dincolo de imperiul său în domeniile modei și imobiliarelor, transmite Reuters.

Potrivit bilanțului financiar pe 2023 al Pontegadea, consultat de Reuters, vehiculul de investiții al familiei Ortega, principalul acționar de la Inditex, firma mamă a Zara, a investit anul trecut 693 de milioane de euro în active din domeniul energiei eoliene, fotovoltaice și alte active din energie din Spania și Franța, de la 273 de milioane de euro în 2022, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Facturile la electricitate pentru anumiți consumatori vor scădea CITEȘTE ȘI ANUNȚ Facturile la electricitate pentru anumiți consumatori vor scădea
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Pariul făcut de firma lui Amancio Ortega pe energia regenerabilă vine într-un moment în care inclusiv grupul Inditex și-a stabilit noi obiective, vizând reducerea impactului său asupra mediului până în 2030.

Timp de mai mulți ani, Pontegadea a preferat imobiliarele pentru a investi profiturile generate din operațiunile de bază din domeniul modei. Compania a cumpărat centre de logistică utilizate de mari companii globale, precum Fedex și Amazon, clădiri de lux din SUA și Europa, precum și clădiri de birouri și magazine.

Amancio Ortega controlează 59,29% din acțiunile Inditex prin Pontegadea Inversiones și Partler Participaciones, iar familia Ortega a primit în 2023 dividende Inditex în valoare de 2,2 miliarde de euro. Pe lângă Zara, Inditex, cel mai mare retailer de îmbrăcăminte din lume, deține și lanțurile de magazine Massimo Dutti, Pull & Bear, Bershka, Stradivarius și Oysho.

Transelectrica: Ca să stăm liniștiți la iarnă, ar trebui puse în funcțiune centralele noi ale Romgaz, Rompetrol și Chimcomplex. Consum mai mare, în pofida prosumatorilor CITEȘTE ȘI Transelectrica: Ca să stăm liniștiți la iarnă, ar trebui puse în funcțiune centralele noi ale Romgaz, Rompetrol și Chimcomplex. Consum mai mare, în pofida prosumatorilor

La finalul anului 2023, Pontegadea deținea participații minoritare la 13 active din energie, majoritatea din Spania, după ce a semnat mai multe tranzacții cu firma energetică Repsol pentru a prelua acțiuni la parcuri eoliene și fotovoltaice. De asemenea, Pontegadea are participații minoritare la trei parcuri fotovoltaice din Franța, amplasate în regiunile Montagne d’Ardeche, Taillades Sud și Champagne Picarde.

Anterior, în 2022, Pontegadea a preluat o participație de 5% la Enagas, operatorul rețelei de gaze din Spania, și la divizia sa de hidrogen și regenerabile Enagas Renovable.

viewscnt
Afla mai multe despre
zara
energie