Se reia programul național Casa Verde Fotovoltaice

Se reia programul național Casa Verde Fotovoltaice
scris 6 nov 2019

Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională va fi reluat începând de miercuri, 6 noiembrie 2019, ora 10:00, dată de la care instalatorii validați vor putea să continue înscrierea persoanelor fizice în aplicația informatică, potrivit Administrației Fondului de Mediu.

"Toate documentele înregistrate cu succes în aplicația informatică, precum și cele înregistrate în registrul instalatorilor care nu au fost încărcate în aplicație până la momentul suspendării accesului în aplicația informatică, sunt acceptate de Administrația Fondului pentru Mediu ca fiind depuse în termen, în vederea analizării", se menționează într-un comunicat al AFM.

Urmărește-ne și pe Google News
Acțiunile falitei Oltchim - retrase de la tranzacționare. Numele cu cea mai mare notorietate din industria chimică dispare din piață CITEȘTE ȘI Acțiunile falitei Oltchim - retrase de la tranzacționare. Numele cu cea mai mare notorietate din industria chimică dispare din piață

Conform AFM, persoanele fizice care nu au depus și nu au înregistrat documentele la instalatorii validați până în data de 10 septembrie vor avea posibilitatea de a depune la instalatori documentele solicitate, cu condiția ca acestea să fie valabile la data înregistrării în aplicația informatică, scrie Agerpres.

Valoarea contractului de finanțare este de 536 milioane lei, sumă asigurată din Programul Operațional Regional (POR). Valoarea totală a finanțării acordate pentru acest program se ridică la aproximativ 656 milioane lei, Administrația Fondului pentru Mediu asigurând, din Fondul pentru Mediu, sumele necesare pentru regiunea București - Ilfov.

Administrația Fondului pentru Mediu a suspendat, în 10 septembrie, înscrierile persoanelor fizice în programul "Casa Verde Fotovoltaice", în vederea efectuării unei analize a modului de funcționare a acestui proces.

Profit.ro a anuțat că programul se confruntă cu suspiciuni de fraudă, un grup de circa 100 de instalatori semnând o petiție și având discuții, deocamdată fără succes, cu directorii Administrației Fondului pentru Mediu și luând în calcul și sesizarea Parchetului și a Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF). Ei reclamă că aplicația de înscriere a fost oprită după doar 6 ore de funcționare, după ce AFM a sesizat nereguli privind înscrierile. Majoritatea instalatorilor au reușit să urce doar câteva proiecte, unii neavând nici măcar șansă să se poată loga în cont deoarece nu s-au primit datele de logare în unele cazuri fiind trimise după ce aplicația era închisă, și totuși fondurile s-au terminat în câteva ore pentru unele zone (Oltenia, unde suspiciunea planează, potrivit acestora, asupra a cel puțin o firmă care s-ar fi folosit de software pentru a putea urca foarte rapid un număr mare de proiecte). Unele firme ar fi înregistrat peste 1.000 de dosare în 4 ore, timpul mediu necesar de înscriere al unui dosar fiind însă de aproximatix 10 minute.

O sesizare a fost deepusă și la Consiliul Concurenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
programul național casa verde
fotovoltaice