Vremea de vară instalată în ultimele zile a condus la o scădere a consumului de gaze, ceea ce a făcut ca prețul de pe piața spot să atingă marți minimul istoric din scurta existență de un an a acestei piețe, de 63 lei/MWh, cu 5 lei sub prețul reglementat la care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor pentru alimentarea consumatorilor casnici ci CET-urilor.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Astfel, pe piața intrazilnică, operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM), o cantitate de un Gwh a fost vândută cu 63 de lei, prețul mediu de închidere a zilei fiind de 63,64 lei/MWh.
Precedentul record fusese stabilit pe 20 octombrie, când o cantitate de 300 MWh de gaz fusese tranzacționată pe piața intraday la un preț de 67 de lei/MWh.
Prețul gazului cu livrare în ziua următoare, miercuri, a scăzut și el pentru prima dată sub cel reglementat. Astfel, prețul mediu a fost de 67,9 lei/MWh, o cantitate de 30 MWh care urmează a fi livrată miercuri fiind achiziționată la un preț de 65 lei/MWh.
O altă consecință a scăderii drastice a consumului este aceea că, în numai o săptămână, sistemul de transport gaze a trecut de la o stare de prealertă caracterizată de un volum redus de gaze (37,6 milioane metri cubi, lunea trecută) la o stare apropiată de cea de prealertă caracterizată de un volum prea ridicat de gaze (47,92 milioane de metri cubi), înregistrată marți.
Cu alte cuvinte, dacă lunea trecută, presiunea în sistem era una redusă, în prezent aceasta este una ridicată.
Un volum de gaz mai ridicat de 47,92 milioane metri cubi în sistem n-a mai fost înregistrat de aproape doi ani, de pe 15 ianuarie 2018, când s-a situat la nivelul de 48,92 milioane de metri cubi.
CITEȘTE ȘI Situație explozivă între transportatorii de gaze din Ucraina și România. Transgaz refuză să scoată la licitație capacitatea de la Isaccea, invocând contractul istoric cu GazpromIar gazul suplimentar din rețea nu mai poate fi stocat, depozitele din România fiind pline în proporție de peste 97%.
Cum vremea va continua o perioadă să fie călduroasă în următoarele zile, foarte probabil Transgaz va fi nevoit să solicite fie producătorilor interni să limiteze producția, fie importatorilor să limiteze importurile.
Încălzirea vremii a scăzut consumul considerabil, cel al sistemelor de distribuție de la 281 GWh pe 1 noiembrie la 217 GWh pe 3 noiembrie, iar cel al clienților finali racordați direct la sistemul național de transport, de la 115 GWh pe 1, la 81 GWh pe 3 noiembrie. O diferență de aproape 100 GWh în numai două zile.
Pentru a face față consumului de pe 1 noiembrie, România a importat, pentru prima dată în acest an, 55 GWh de la Gazprom, pe conductele Medieșul Aurit- Isaccea.
În prezent, România importă o cantitate de aproximativ 64 GWh/zi din Ungaria și una de 11 GWh/zi din Bulgaria. Producția internă se situează la o cifră de aproximativ 270 GWh/zi.