Procesul de ștergere a datoriilor bugetare ale producătorului de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, prin darea în plată a activelor energetice funcționale ale acestuia, nu a fost încă finalizat, deși Virgil Popescu, șeful Ministerului Economiei, care este acționarul unic al CEH, declara în august la Petroșani că acesta se va încheia în septembrie, prin divizarea companiei în două entități. Între timp, unul dintre creditorii Complexului a solicitat instanței de judecată intrarea în faliment a acestuia, iar statul român riscă să ajungă în fața Curții de Justiție a UE din cauza unei proceduri de infringement declanșate acum 2 ani și care vizează și două grupuri energetice ale CEH.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, într-un document recent al administratorului judiciar al CEH, Expert Insolvență SPRL, este nemționată o cerere de deschidere a procedurii falimentului, formulată de compania Remarul 16 Februarie SA. "Administratorul judiciar a formulat întâmpinare, termenul de judecată fiind stabilit la data de 15.10.2020", precizează sursa citată.
CEH este unul dintre principalii clienți ai companiei Remarul 16 Februarie SA, specializată în producția, mentenanța, reparea și modernizarea materialului rulant, parte a grupului Transferoviar. Remarul figurează în tabelul preliminar al creditorilor CEH cu o creanță modică, de circa 42.000 lei.
Printr-un OUG adoptat anul trecut de fostul Guvern, s-a creat posibilitatea legală de a se șterge datoriile bugetare ale producătorilor de energie electrică, termică și cărbune vitali pentru siguranța sistemului energetic național și care se confruntă cu probleme financiare, precum Complexul Energetic Hunedoara, prin darea în plată a activelor acestora către Ministerul Energiei, actualmente al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.
Potrivit actului normativ menționat, pentru a beneficia de această prevedere legală, producătorii de energie trebuie să înainteze o cerere în acest sens, aprobată prin hotărâre AGA și care să cuprindă o analiză tehnico-economică privind justificarea operațiunii și efectele acesteia, însoțită de avizul favorabil al Ministerului Economiei și al operatorului de transport și sistem Transelectrica, inclusiv cu privire la caracterul necesar al activelor care urmează să fie date în plată pentru siguranța sistemului energetic național și al unității administrativ-teritoriale, dacă activele respective concură și la asigurarea furnizării energiei termice în sistem centralizat și dacă unitatea teritorială respectivă solicită preluarea acestor active.
În august, ministrul Economiei, Virgil Popescu, declara la Petroșani, cu ocazia Zilei Minerului, că administratorul judiciar al CEH a finalizat evaluarea activelor, iar acum se lucrează la separarea acestora. Prima societate rezultată din divizarea CEH va avea în componență termocentrala de la Paroșeni și minele Lonea, Livezeni, Lupeni și Vulcan. Cea de-a doua entitate va fi formată din termocentrala de la Mintia, care se dorește să treacă fie în subordinea Consiliul Județean Hunedoara, fie a Consiliului Local Deva, pentru a fi exploatată separat.
CITEȘTE ȘI Toyota și Nissan vor cere despăgubiri Marii Britanii, dacă nu se va ajunge la un acord cu Uniunea Europeană"Practic, din Complexul Energetic Hunedoara vor rezulta două entități - una se va duce către autoritățile locale, iar una va fi, în continuare, în patrimoniul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Mă aștept ca propunerea de separare să fie finalizată în august, ulterior, în septembrie, să finalizăm această problemă", spunea ministrul Economiei.
Procesul nu a fost însă finalizat, potrivit administratorului judiciar al CEH.
"În data de 14.09.2020, Sucursala Electrocentrale (SE) Deva (din cadrul CEH – n.r.) ne-a comunicat Analiza tehnico-economică pentru darea în plată a unui număr de cinci grupuri energetice (grupurile 2, 3, 4, 5 și 6), față de care administratorul judiciar a solicitat lămuriri prin adresa nr. 6903/17.09.2020. În data de 02.10.2020, aceste lămuriri ne-au fost comunicate prin adresa nr. 8713/01.10.2020 a SE Deva. La aceeași dată, Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a comunicat debitoarei adresa nr. 400989/01.10.2020, prin care arată că grupurile 2 și 3 fac obiectul declanșării procedurii de infringement din cauza nerespectării Directivei 2010/75/UE privind emisiile industriale, motiv pentru care acestea nu au voie să funcționeze până la obținerea autorizației integrate de mediu, solicitând în același timp prezentarea unor măsuri în vederea conformării cu cerințele de mediu, măsuri aplicabile până în 2023 și pentru a căror finanțare să existe un acord al administratorului judiciar și al comitetului creditorilor", se menționează în documentul Expert Insolvență SPRL.
CITEȘTE ȘI John McAfee, arestat pentru evaziune fiscalăProcedura de infringement a fost declanșată de Comisia Europeană în 2018 și vizează grupurile 2 și 3 de la SE Deva, precum și 2 grupuri de la CET Govora, companie aflată de asemenea în insolvență. În iulie anul acesta, Comisia a transmis României că are la dispoziție 3 luni pentru a lua măsuri de aplicare a Directivei privind emisiile industriale.
"Deși s-au înregistrat unele progrese după trimiterea de către Comisie a unei scrisori de punere în întârziere, trei instalații continuă să funcționeze fără să respecte cerințele din Directivă. În plus, două instalații mari de ardere care au făcut inițial parte din planul național de tranziție al României, dar care au fost de atunci retrase, nu respectă valorile-limită de emisii aplicabile pentru dioxidul de sulf, oxidul de azot și praf. Prin urmare, Comisia trimite în prezent un aviz motivat. România are la dispoziție trei luni pentru a adopta și a comunica toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea deplină și corectă a directivei; în caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justiție a Uniunii Europene cu privire la acest caz", a transmis Bruxelles-ul pe 2 iulie 2020.
În cele 3 luni de vară (iunie, iulie, august 2020), Complexul Energetic Hunedoara a înregistrat pierderi totale de peste 129 milioane lei, încasând venituri de 119,31 milioane lei și cheltuind 248,81 milioane lei. De asemenea, CEH a acumulat, până la 31 august, datorii curente de 90,7 milioane lei la bugetul de stat și de 41,5 milioane lei la furnizori.
După cum a relatat Profit.ro, compania și-a redus aproape la jumătate vânzările de electricitate în ultimii 3 ani, de la precedenta tentativă de intrare în insolvență, iar încasările din vânzări au ajuns să acopere doar puțin peste o treime din costuri. Complexul a intrat în insolvență cu datorii totale recunoscute de către administratorul judiciar în valoare de 6,1 miliarde lei, cei mai mari creditori fiind instituții și societăți ale statului, potrivit tabelului preliminar de creanțe al companiei. Suma depășește cu mai mult de 1 miliard de lei estimările inițiale ale conducerii CE Hunedoara.