Plan în suspans: Romgaz și Liberty al familiei Gupta ar urma să cumpere Electrocentrale Galați cu cel puțin 92 milioane lei pentru a construi o nouă centrală pe amplasamentul ei

Plan în suspans: Romgaz și Liberty al familiei Gupta ar urma să cumpere Electrocentrale Galați cu cel puțin 92 milioane lei pentru a construi o nouă centrală pe amplasamentul ei
scris 6 oct 2020

Planul de reorganizare al producătorului de energie și abur industrial Electrocentrale Galați, controlat indirect de Ministerul Economiei prin societatea Electrocentrale Grup și aflat în insolvență din 2014, prevede vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei. Potențialii cumpărători "cărora li se adresează primordial" ideea acestui transfer de afacere sunt Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, și combinatul siderurgic Liberty Steel, client de bază al producătorului gălățean de energie, cele două companii înțelegându-se deja de principiu să construiască o nouă centrale pe gaze la malul Dunării.

Documentul citat a fost depus la instanța de judecată de către administratorul judiciar al companiei la finalul lunii august, însă acesta a fost respins de către adunarea creditorilor Electrocentrale Galați pe 1 octombrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Determinant a fost votul negativ al Romgaz, cel mai mare creditor al companiei gălățene, cu creanțe totale de 140 milioane lei, din care 82,451 milioane lei garantate și 57,472 milioane lei chirografare, generate de gaze livrate și neplătite. Totalul datoriilor de la masa credală a Electrocentrale Galați se ridică la 157,54 milioane lei.

DSP București propune închiderea restaurantelor și interzicerea evenimentelor private cu peste 50 de persoane. Decizia, așteptată marți CITEȘTE ȘI DSP București propune închiderea restaurantelor și interzicerea evenimentelor private cu peste 50 de persoane. Decizia, așteptată marți

"Menționăm că SNGN Romgaz SA Mediaș a comunicat punctul de vedere asupra planului - vot negativ - în data de 16.09.2020, anterior comunicării de către administratorul judiciar a adresei nr. 2927/25.09.2020 (respectiv a testului creditorului privat prudent și a opiniei asupra planului de reorganizare). Administratorul judiciar a solicitat reanalizarea votului - adresa nr. 2927/25.09.2020 - ceea ce nu s-a realizat până la data prezentei adunări a creditorilor. (…) În cazul în care creditorul majoritar Romgaz SA Mediaș revine în baza solicitării administratorului judiciar – conform adresei nr. 2927/25.09.2020 -, anexă a prezentului proces verbal, se va relua procedura de vot", menționează administratorul judiciar al Electrocentrale Galați, Maestro SPRL, în procesul verbal al ședinței adunării.

În opinia asupra planului de reorganizare întocmită de BDO se menționează însă că "este dificil de apreciat în acest moment dacă va exista un cumpărător al afacerii la prețul indicat în raportul de evaluare (91,8 milioane lei - n.r.)", mai ales în condițiile în care cea mai parte a activelor care ar urma să fie vândute "nu vor fi folosite în scenariul unei centrale noi, devenind redundante".

Plan în suspans: Romgaz și Liberty al familiei Gupta ar urma să cumpere Electrocentrale Galați cu cel puțin 92 milioane lei pentru a construi o nouă centrală pe amplasamentul ei

De reținut că planul a fost depus în nume propriu de către administratorul judiciar, acesta nereușind să obțină aprobarea acționarului unic Electrocentrale Grup, deținut integral de către Ministerul Economiei, care nu s-a prezentat la AGA convocată în acest scop. La începutul lunii august a demarat o procedură de concediere colectivă a angajaților Electrocentrale Galați, cu plăți compensatorii.

În iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”). Cu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde euro a Liberty în combinatul de la Galați, cu sprijinul statului român, pentru ca unitatea siderurgică să devină neutră din punct de vedere al emisiilor CO2.

BNR vinde un imobil istoric din centrul Brașovului CITEȘTE ȘI BNR vinde un imobil istoric din centrul Brașovului

Electrocentrale Galați deține însă încă de anul trecut un studiu de prefezabilitate "privind modernizarea retehnologizarea grupurilor energetice existente sau posibilitatea promovării unei investiții pentru realizarea unui grup energetic în ciclu combinat gaze-abur, în condensație, cu funcționare pe gaze naturale". Studiul a prezentat 3 variante: retehnologizarea grupurilor existente (investiție estimată la 99,19 milioane euro), o centrală nouă de 215 MW (177,39 milioane euro) sau una de 275 MW (227,89 milioane euro). Proiectul ar urma să beneficieze de fonduri UE nerambursabile din Fondul de modernizare instituit de UE cu încasări din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit statelor membre, Electrocentrale Galați transmițând deja autorităților o solicitare în acest sens. 

Ulterior realizării studiului, cei de la Liberty au propus asocierea cu Romgaz pentru un proiect nou pe amplasamentul Electrocentrale Galați.

Astfel, Liberty a trimis în august 2019 o scrisoare de intenție către Romgaz și Electrocentrale Galați prin care și-a exprimat intenția de a se implica în revitalizarea și reorganizarea societății în 2 variante posibile: participarea Liberty Galați ca acționar al societății comerciale deținătoare a noilor unități de producere a energiei electrice, "în condițiile în care interesele Liberty vor fi corespunzător reprezentate și apărate", sau perfectarea unui contract multianual de furnizare a energiei electrice încheiat prin negociere directă cu societatea care va fi înființată și care va deține noile unitați, Liberty urmând să fie consumator.

„Malmkrog”, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, va avea premiera în cinematografele din România pe 6 noiembrie CITEȘTE ȘI „Malmkrog”, cel mai recent film al regizorului Cristi Puiu, va avea premiera în cinematografele din România pe 6 noiembrie

Ulterior, în martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reiese că atât Liberty, cât și Romgaz, sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați.

"Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", se arată în planul de reorganizare al Electrocentrale Galați.

În plus, salariații cărora li se aplică în prezent procedura de concediere colectivă ar urma să fie preluați de către cumpărător.

Prețul de transfer al afacerii Electrocentrale Galați a fost evaluat la 91,82 milioane lei, însă administratorul speră să obțină eventual o valoare mai mare, dat fiind că vor fi transferate și licențe ANRE, certificate Transelectrica și o autorizație de mediu valabilă până în 2024, nu doar active fizice. "(...) majorarea valorii de transfer nu va fi avută în vedere în cazul creditorului garantat Romgaz; valoarea adăugată poate constitui și interval de negociere", se precizează în planul de reorganizare.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrocentrale galati
romgaz electrocentrale galati
romgaz liberty steel gupta
centrala noua galati romgaz liberty steel