Grupul francez de utilități Engie a decis vânzarea majorității participației sale la compania de apă Suez către Veolia, creând condițiile pentru o preluare integrală a acesteia, în pofida unui vot negativ al guvernului francez la o ședință a consiliului de administrație care a avut loc luni, transmite Reuters.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI.
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Planul Veolia de a cumpăra o participație de 29,9% la Suez și de lansare ulterioară a unei oferte de preluare integrală, pentru a-și întări prezența globală într-o industrie extrem de fragmentată, a întâmpinat o opoziție puternică din partea acestei companii.
Veolia a reușit să îi convingă pe majoritatea membrilor boardului Engie după ce și-a majorat oferta pentru participația la Suez la 3,4 miliarde de euro, oferind și asigurări că orice ofertă ulterioară va fi una amicală, scrie News.ro.
Dar statul francez, care este acționat major al Engie și care a încercat să medieze între părți, inclusiv printr-o solicitare să nu se grăbească, a votat împotriva ofertei, a anunțat Ministerul de Finanțe.
Neînțelegerea a ridicat întrebări în Franța, unde guvernul are de obicei o influență puternică în companiile unde deâine participații.
Președintele Engie, Jean-Pierre Clamadieu, a declarat reporterilor că relațiile cu statul sunt încă bune, dar că guvernul și compania apără interese diferite.
Statul a dorit ca Veolia și Suez să îngroape conflictul înainte de vânzarea participației, a spus Clamadieu, dar a adăugat că el crede că acest lucru se va întâmpla numai după vânzarea participației.
"Am asistat la începutul unui dialog", a spus Clamadieu despre discuțiile dintre Suez și Veolia din ultimele zile, adăugând că este încrezător că cele două părți vor ajunge la o înțelegere.
Veolia și compania concurentă mai mică Suez gestionează o mare parte din aprovizionarea cu apă a Franței și sunt companii cu operațiuni importante la nivel internațional în gestionarea apei și a deșeurilor. Veolia a susținut că o companie franceză combinată ar fi mai bine pregătită să concureze companii din China, în timp ce acordul ar aduce, de asemenea, la economii de 500 de milioane de euro din primul an.
Oferta Veolia pentru o acțiune Suez deținută de Engie, de 18 euro pe unitate, ar evalua întregul grup Suez la peste 11 miliarde de euro.
Dar Suez s-a opus vehement propunerii făcută de Veolia, numind-o ostilă și avertizând că ar putea duce la pierderi de locuri de muncă.
Săptămâna trecută, câțiva parlamentari francezi, majoritatea din partidul președintelui Emmanuel Macron, au pus la îndoială și logica industrială a acordului și graba de a-l încheia fără a lua în considerare alternative.
Suez ceruse mai mult timp pentru a găsi o altă ofertă. Dar singura care a apărut, din partea firmei de investiții Ardian, fost retrasă luni, pentru că ar fi fost nevoie de șase săptămâni pentru o evaluare completă a unei oferte.
Veolia s-a angajat să nu facă nicio ofertă ostilă pentru Suez și a declarat că va solicita aprobarea consiliului de administrație al companiei pentru oferta sa de preluare integrală.
Cu toate acestea, Suez a încercat să creeze alte obstacole, care încă nu au fost rezolvate, inclusiv crearea unei fundații pentru operațiunile sale în domeniul apei din Franța, care complică orice preluare.
Engie, care încearcă să-și simplifice structura complicată, a anunțat din vară că acțiunile sale la Suez sunt de vânzare, iar luni anunțat că va obține din aceata un câștig de capital de 1,8 miliarde de euro înainte de impozitare.