Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1

Rusia construiește un nou gazoduct către China. Capacitatea, similară celei a Nord Stream 1
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mai 2024

Rusia și China ar urma să semneze „în viitorul apropiat” un contract privind gazoductul Power of Siberia 2, care va transporta gaze rusești către China, a informat vicepremierul rus Alexander Novak, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

De ani de zile, Rusia discută despre construirea Power of Siberia-2, cu o lungime de 2.600 km, care ar urma să transporte anual 50 miliarde metri cubi de gaze, din regiunea Yamal, nordul Rusiei, în China, via Mongolia, scrie Agerpres.

FOTO Omul din centrul sistemului energetic național: Volatilitatea regenerabilelor a creat mari provocări în operare. Am ajuns să facem mentenanță după cum bate vântul CITEȘTE ȘI FOTO Omul din centrul sistemului energetic național: Volatilitatea regenerabilelor a creat mari provocări în operare. Am ajuns să facem mentenanță după cum bate vântul

Novak face parte din delegația oficială rusă care în prezent este în vizită în China, deși șeful Gazprom, Aleksei Miller, nu participă.

„Intenționăm să finalizăm analiza și să semnăm în viitorul apropiat un contract pentru construcția unui gazoduct cu o capacitate de 50 miliarde metri cubi de gaze prin teritoriul Mongoliei”, a declarat Novak, referindu-se la Power of Siberia-2. Acesta a adăugat că Moscova și Beijingul lucrează de asemenea „la alte noi proiecte”.

Cantitatea de 50 miliarde metri cubi este aproape de nivelul transportat prin gazoductul Nord Stream 1, care a fost avariat în 2022. Primul gazoduct Power of Siberia are o lungime de 3.000 km și pornește din Siberia până în provincia chineză Heilongjiang.

Rusia și-a majorat livrările de gaze spre China pentru a contracara diminuarea vânzărilor de gaze în Europa, după ce invazia din Ucraina a determinat statele occidentale să impună sancțiuni Moscovei și să își reducă dependența de energia rusească.

În luna ianuarie, premierul Mongoliei, L. Oyun-Erdene, a anunțat că lucrările de construcții planificate de Rusia la noul gazoduct Power of Siberia 2 spre China, care erau programate să înceapă anul acesta, ar putea fi amânate. „China și Rusia nu au ajuns încă la un acord privind detaliile-cheie ale acestui proiect major”, declara premierul Mongoliei pentru Financial Times, care a adăugat că prețurile-record la gaze naturale pe plan global au complicat negocierile.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
gazoduct
china