Romgaz va alimenta ELCEN cu 3 TWh de gaze vândute la preț reglementat

Romgaz va alimenta ELCEN cu 3 TWh de gaze vândute la preț reglementat
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 26 apr 2024

Romgaz, cel mai important producător de gaze autohton, deținut majoritar de statul român, va livra către Electrocentrale București (ELCEN), companie la care de altfel este și acționar, aproximativ 3 TWh de gaze, vândute la prețul reglementat de 120 lei/MWh în anul gazier 2024/2025.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Valoarea totală a contractului semnat între cele 2 companii este de 379,4 milioane lei, fără TVA.

Cantitatea de gaze care urmează să fie livrată în perioada 1 aprilie 2024 - 1 aprilie 2025 este de 3,06 TWh, iar prețul este de 120 lei/MWh, la care se adaugă tariful de intrare în sistemul național de transport (SNT) și TVA.

ULTIMA ORĂ FOTO Avarii masive în termoficarea bucureșteană, CET Grozăvești inundată CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ FOTO Avarii masive în termoficarea bucureșteană, CET Grozăvești inundată

Anul trecut, Romgaz a livrat în total peste 50 TWh companiilor de pe piața autohtonă.

Cantitatea de 3 TWh nu a fost negociată de cele două companii, potrivit legislației în vigoare fiind stabilită și repartizată de Operatorul Sistemului de Transport (Transgaz).

Potrivit legislației în vigoare, “în perioada 1 aprilie 2024-31 decembrie 2024, producătorii de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de vânzare a gazelor naturale (printre care se numără și Romgaz - n.r.) au obligația să livreze, cu prețul de 120 lei/MWh, cantitățile necesare de gaze naturale rezultate din activitatea de producție internă curentă către furnizorii producătorilor de energie termică sau direct către producătorii de energie termică, după caz, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizată la producerea de energie termică în centralele de cogenerare și în centralele termice destinată consumului populației, denumiți în continuare PET, pentru a asigura în perioada 1 noiembrie 2024-31 martie 2025 necesarul de consum al acestor clienți din producția curentă și din depozitele de înmagazinare subterană a gazelor naturale”.

România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență CITEȘTE ȘI România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgență

ELCEN a fost înființată în decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăți comerciale. În prezent, Ministerul Energiei este principalul acționar al companiei, deținând 97,51% din acțiuni, restul acțiunilor fiind deținute de Romgaz (2,49%).

Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România și este deținută în proporție de 70% de statul român, prin Ministerul Energiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
elcen
gaze
pret reglementat