Romgaz și Socar semnează o nouă înțelegere

Romgaz și Socar semnează o nouă înțelegere
scris 25 oct 2019

Romgaz și SOCAR, compania petrolieră de stat a Republicii Azerbaijan, au semnat un Memorandum de Înțelegere prin care ambele companii vor coopera în proiecte upstream (explorare și producție) de petrol și gaze. Scopul acestui Memorandum este de a stabili o cooperare strategică pentru a dezvolta proiecte de interes comun în principal în Azerbaijan și România, precum și la nivel internațional.

Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare.

“Cooperarea cu un partener precum SOCAR reprezintă o oportunitate excelentă care va aduce multe beneficii comune ambelor companii. Împărtășirea know-how-ului și transferul de tehnologie și experiență între cele două țări cu o istorie asemănătoare în domeniul pretrolier și gazeifer, va rezulta într-un parteneriat de succes. Tehnologia și expertiza de ultimă generație pot genera descoperiri semnificative în bazinele de frontieră, în special cele din bazinele de frontieră offshore puțin explorate”, spune Adrian Volintiru, CEO al Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Premieră în România: Recensământ al animalelor de companie. Obligații și amenzi pentru stăpâni CITEȘTE ȘI Premieră în România: Recensământ al animalelor de companie. Obligații și amenzi pentru stăpâni
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În primăvară, SOCAR Petroleum, subsidiara românească a companiei petroliere de stat a Azerbaijanului, a anunțat că intenționează să vândă pe piața din România produse petroliere și petrochimice provenite de la STAR, noua rafinărie din Turcia a SOCAR, precum și de la combinatul petrochimic Petkim, deținut de companie în aceeași țară,

SOCAR este prezentă în România din 2011, unde derulează operațiuni de vânzare de carburanți angro și cu amănuntul, deținând o rețea de 42 de benzinării, care acoperă 19 județe.

Tot în primăvară, Romgaz, producătorul de gaze controlat de statul român, a semnat o scrisoare de intenție prin care își exprimă oficial interesul de a folosi infrastructura Coridorului Sudic pentru asigurarea siguranței aprovizionării cu gaze și a diversificării surselor. Scrisoarea a fost adresată Southern Gas Corridor Advisory Council, prezidat de președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, cu ocazia participării Romgaz la a cincea întâlnire anuală a structurii, desfășurată în Azerbaijan.

Anterior, în ianuarie, Romgaz și SOCAR au stabilit un parteneriat, oficialii companiei azere manifestându-și interesul pentru explorarea și exploatarea offshore, în parteneriat cu Romgaz, a gazelor din Marea Neagră, în cazul în care compania română decide să se implice în acest proiect. De asemenea, a fost menționată posibilitatea colaborării pe proiecte ce vizează conducta de gaze Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) și gazoductul TransAdriatic Pipeline (TAP), a cărui procedură de finanțare de proiect prin strângerea a 3,9 miliarde euro s-a încheiat la finalul anului trecut.

Romgaz este parteneră cu SOCAR, The Georgian Oil and Gas Corporation (GOGC, Georgia) și MVM (Ungaria) la compania AGRI LNG Project Company, înființată în 2011 pentru proiectul AGRI, blocat de mai mulți ani, ce are drept scop transportul de gaze naturale din regiunea Mării Caspice către Georgia, România, Ungaria și alte țări din estul Europei, prin lichefiere în Georgia, transport pe Marea Neagră și regazeificare la Constanța. Proiectul se află pe agenda președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

În 2016, și operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, a semnat un memorandum cu SOCAR privind construcția de terminale necesare importului de gaze naturale lichefiate (LNG).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
socar