Patru din cinci termocentrale pe cărbune din Uniunea Europeană sunt neprofitabile iar companiile de utilități ar putea să înregistreze pierderi de 6,6 miliarde euro în acest an, susține un raport publicat joi de centrul de reflexie Carbon Tracker Initiative, transmite Reuters.
În plus, multe termocentrale actuale vor trebui să instaleze tehnologii mai scumpe pentru a respecta standardele mai stricte de calitatea aerului începând din 2021 iar creșterea costurilor cu permisele de poluare ar putea crește de asemenea costurile, se arată în raportul citat, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Producătorii de energie pe bază de cărbune din UE pierd lichidități pentru că nu pot să concureze cu regenerabilele ieftine și cu gazele naturale iar situația nu va face decât să se înrăutățească. Decidenții și investitorii ar trebui să se pregătească pentru eliminarea cărbunelui, cel mai târziu până în 2030", a declarat Matt Gray, unul dintre autorii raportului.
Carbon Tracker a analizat indicatorii economici pentru fiecare termocentrală pe cărbune din UE și a descoperit că aproximativ 84% producția de energie pe bază de lignit este neprofitabilă iar în cazul termocentralelor pe bază de huilă procentul este de 76%, rezultând pierderi de 3,54 miliarde euro, respectiv 3,03 miliarde euro.
La nivelul Uniunii Europene, 79% din termocentralele pe cărbune sunt neprofitabile.