Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, ia în calcul posibilitatea de a își înființa o sucursală în Turcia pentru a importa gaze din alte surse decât gigantul rus Gazprom, inclusiv gaze naturale lichefiate (GNL), potrivit unui document al companiei, analizat de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
"Ținând cont de situația geopolitică actuală și de necesitatea identificării unor soluții pentru diversificarea resurselor în scopul asigurării aprovizionării piețelor de gaze naturale din România și din regiune, în contextul evoluțiilor actuale de pe piața energetică din regiune, Romgaz își propune să achiziționeze gaze naturale din surse diversificate, inclusiv din surse de GNL (cu puncte de livrare în România sau în afara României)", menționează sursa citată.
Această activitate de achiziționare a gazelor și, după caz, de vânzare a unor cantități de gaze naturale, se va realiza în baza unor contracte care vor fi guvernate de legislații străine, precum legislații aferente spațiului UE (croată, greacă, bulgară etc) sau legislații specifice din afara UE, cum ar fi cea din Turcia.
Pentru asta, Romgaz vrea să angajeze avocați specializați în legislații naționale ale altor state. Demersul a fost aprobat de AGA în primăvară, iar luna trecută a fost organizată o primă procedură de achiziție directă de servicii juridice în acest scop, care a fost însă anulată în cele din urmă, fiind reluată de curând.
"În cazul în care va fi necesară extinderea activităților Romgaz pe teritoriul Turciei, (va fi nevoie de – n.r.) asigurarea asistenței necesare înregistrării unui punct de lucru/sucursală/filială în această țară și obținerii licențelor/autorizațiilor necesare derulării activității pe teritoriul Turciei", se mai precizează în document.
Avocații vor mai presta servicii pentru Romgaz în vederea încheierii unor acorduri cadru de furnizare gaze naturale (Master Supply Agreements) sub umbrela cărora se vor încheia contracte subsecvente pentru stabilirea aspectelor concrete ale tranzacțiilor (cantități, preț, perioade de livrare etc), încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare gaze natural, încheierii unor contracte de rezervare capacitate la terminale GNL, inclusiv acorduri cadru de utilizare a serviciilor puse la dispoziție de operatorii terminalelor GNL, respectiv: descărcare transport cargo, depozitare temporară, regazeificare, încheierii unor contracte de rezervare capacitate și de transport, în alte sisteme de transport decât SNT din România (inclusiv puncte de interconectare, dobândirii de către Romgaz a calității de utilizator de rețea prin certificarea de către autoritățile de reglementare în domeniul energiei din statele în care se solicită această calitate, încheierii unor contracte pentru acces la platformele de tranzacționare a capacităților de transport transfrontalier și încheierii unor acorduri de confidențialitate.
CITEȘTE ȘI Ryanair anunță sfârșitul erei biletelor de 10 euro"Serviciile de consultanță și asistență juridică externa vor consta în interpretarea legislației specifice care guvernează documentele juridice enumerate mai sus, interpretarea legislației specifice din țările autorităților și companiilor străine cu care Romgaz va demara negocieri și conformarea la această legislație (Grecia, Croația, Bulgaria, Turcia), negocierea și încheierea documentelor juridice descrise mai sus, asigurarea traducerii engleză-română și/sau română-engleză a documentelor sau textelor juridice, după caz, reprezentare juridică în fața organelor judecătorești competente, în situația unui/unor eventuale neînțelegeri cu părțile implicate, ulterior epuizării căilor amiabile de soluționare a disputelor", se mai spune în document.
CITEȘTE ȘI Năsui - mesaj: În Ministerul Finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a Pilonului 2 de pensii. Totul e încă pe șest, vă scriu ca să știți ce urmează! Ministrul Muncii a ieșit anterior și el cu un mesaj în care se uită la banii din Pilonul 2Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat recent că sunt în curs de finalizare negocierile pentru diversificarea surselor externe de aprovizionare cu gaze ale României.
"Suntem în continuare în discuții, spre finalizare, pentru aducerea unor cantități de gaze atât din Azerbaijan, cât și din Statele Unite ale Americii și Emiratele Arabe Unite. Discutăm în principal, în momentul de față, cu privire la tranzitul acestor cantități de gaze prin diverse state - Turcia, Bulgaria, Grecia - și cu privire la descărcarea LNG-ului în porturile din Grecia sau Turcia. Când vom finaliza toate aceste aspecte, vom anunța public. Toate acestea pentru ca, pe perioada iernii, să avem asigurate și fluxuri suplimentare de gaze naturale, în așa fel încât să putem trece peste zilele cu temperaturi foarte scăzute în care, pe o perioadă scurtă de timp, e necesar un volum mai mare de gaze", a afirmat Popescu.