România este "liderul" UE la pierderi de energie electrică în rețele, duble față de media comunitară

România este "liderul" UE la pierderi de energie electrică în rețele, duble față de media comunitară

Sursă: ANRE

scris 3 feb 2016

Rata pierderilor de energie electrică din rețeaua națională de transport administrată de Transelectrica și din rețelele de distribuție gestionate de cei 8 operatori regionali din România este dublă față de media Uniunii Europene și s-a înrăutățit cu 50% față de anul 1990, arată ultimele date ale Consiliului Mondial al Energiei, aferente anului 2014.

Potrivit sursei citate, în 2014, în România, rata pierderilor de electricitate din rețelele de transport și distribuție era de 13,4% din consumul de energie electrică, față de o medie UE de 6,74% și de una mondială de 8,6%.

Urmărește-ne și pe Google News

De altfel, România era în 2014 "liderul" blocului comunitar la acest indicator, urmată de Bulgaria (12%) și Croația (11,2%).

Un fond de investiții canadian fondat de un român preia parcul eolian Baia din Tulcea de la RG Renovatio CITEȘTE ȘI Un fond de investiții canadian fondat de un român preia parcul eolian Baia din Tulcea de la RG Renovatio

Cele mai performante rețele europene de transport și distribuție de energie erau cele din Luxemburg (cu o rată a pierderilor de doar 1,9%), Islanda (2,1%) și Finlanda (3%), aceste state ocupând și podiumul mondial la acest indicator.

Trebuie însă ținut cont de faptul că cele 3 țări menționate au suprafețe reduse și rețele de transport și distribuție cu dimensiuni pe măsură, ceea ce facilitează un nivel redus al pierderilor. Pe de altă parte, un stat mare, precum Germania, cu rețele extinse și complexe, a raportat pentru 2014 pierderi foarte mici comparativ cu cele ale României, de doar 3,7% din consumul de electricitate. 

Dintre țările lumii care calculează și raportează acest indicator, Ghana, Gabon și India au cele mai ineficiente rețele de transport și distribuție a energiei electrice, cu rate de pierdere, în 2014, de 23,6%, 20,4% și, respectiv, de 19,7%.

Petrolul s-a depreciat cu 11% în numai două zile, scădere record pentru ultimii 7 ani CITEȘTE ȘI Petrolul s-a depreciat cu 11% în numai două zile, scădere record pentru ultimii 7 ani

În 1990, rata pierderilor de energie în România era de 8,96%, aceasta înrăutățindu-se la 13,8% în anul 2000 și rămânând ulterior relativ constantă în jurul acestui procentaj, cu un minim de 11,6% în 2005 și un maxim de 14% în 2009.

În rata pierderilor de electricitate din rețele este inclus și furtul de energie electrică, prin branșări ilegale.

Ultimul raport al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) privind indicatorii de performanță ai serviciilor de transport și distribuție de energie, aferent anului 2014, menționează doar rata pierderilor de energie din rețeaua de transport a Transelectrica, cifrată la 2,40% în anul respectiv, nu și pe cea consemnată de rețelele regionale de distribuție.

Tribunalul Mehedinți a declarat falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, Remus Borza a fost numit lichidator CITEȘTE ȘI Tribunalul Mehedinți a declarat falimentul Regiei Autonome pentru Activități Nucleare, Remus Borza a fost numit lichidator

Date cu privire la rata pierderilor de electricitate din rețelele regionale de distribuție apar sporadic prin rapoartele, prezentările și declarațiile publice ale operatorilor de profil. De exemplu, în 2013, italienii de la Enel spuneau că pierderile de energie din rețelele operate de ei în România, prin Enel Muntenia, Enel Dobrogea și Enel Banat, au fost de 11% în 2012 și că își propun să le reducă la 8% până în 2017.

Potrivit legislației în vigoare, costurile distribuitorilor cu pierderile din rețele, denumite consum propriu tehnologic al operatorilor, se iau în calcul la stabilirea tarifelor de distribuție reglementate practicate de companii și, deci, sunt suportate de consumatori. Pe de altă parte, ANRE impune distribuitorilor ținte anuale de reducere a consumului propriu tehnologic și îi stimulează să ia măsuri în această direcție, permițându-le să păstreze câștigurile de eficiență astfel dobândite în proporție de 25% pentru nivelurile de înaltă și medie tensiune, respectiv de 50% pentru nivelul de joasă tensiune, dacă depășesc țintele de reducere a pierderilor.

Nivelul înalt al pierderilor de energie din rețelele românești de distribuție se datorează și cazurilor frecvente de furturi de electricitate consemnate în România. De exemplu, în primele 9 luni ale anului trecut, doar în cele 3 zone de distribuție ale Enel s-au consemnat peste 2.300 de infracțiuni de acest tip. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pierderi retea
pierderi energie electrica retea
consum propriu tehnologic
factura energie electrica
distribuitori energie electrica