România a depășit pragul de 3 miliarde mc gaze înmagazinate. Până la finalul lunii, depozitele vor fi pline

România a depășit pragul de 3 miliarde mc gaze înmagazinate. Până la finalul lunii, depozitele vor fi pline
scris 4 sep 2024

România a depășit, marți dimineață, pragul de 3 miliarde metri cubi de gaze depozitate, reprezentând 94,3% din capacitatea de înmagazinare totală, o cantitate cu 186 milioane de metri cubi mai mare decât cea înmagazinată la aceeași dată a anului trecut, conform analizei Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

“Volumele de gaze înmagazinate pentru iarna viitoare va depăși 3 miliarde de metri cubi marți dimineață, iar la acasta dată, 3 septembrie, vom avea înmagazinate cu 186 milioane de metri cubi în plus față de aceeași dată a anului trecut”, a precizat Ion Sterian, CEO-ul operatorului de transport gaze din România, Transgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Burduja: \ CITEȘTE ȘI VIDEO Burduja: "Coridorul Verde" reprezintă un răspuns îndrăzneț la nevoia de diversificare a resurselor de energie în regiune

Capacitatea totală de înmagazinare a României este de 3,170 miliarde metri cubi din care 2,870 miliarde metri cubi la Depogaz și aproximativ 300 milioane metri cubi la Depomureș.

Potrivit datelor analizate de Profit.ro, pe 1 septembrie, România avea înmagazinați 31,9 TWh (aproximativ 3 miliarde mc sau 94,11% din capacitatea totală), din care 29,2 TWh erau depozitați în facilitățile Depogaz (grad de umplere 95,08%) și 2,7 TWh la Depomureș (grad de umplere 84,67%).

România înmagazinează în prezent aproximativ 100-110 GWh/zi, în acest ritm depozitele urmând a se umple în mai puțin de 20 de zile.

Norvegia - Nou record mondial la mașini electrice CITEȘTE ȘI Norvegia - Nou record mondial la mașini electrice

Consumul intern extrem de redus, de doar 125-130 GWh/zi în timpul săptămânii și 105-110 GWh/zi în weekend, la o producție curentă de aproximativ 250 GWh. Pe lângă consumul casnic redus pe perioadă de vară, un alt element care cântărește greu pe partea de cerere este închiderea, începând cu 1 august, a celui mai mare consumator autohton, Azomureș.

Combinatul fusese redeschis la 50% din capacitate la finalul lunii iunie, consumul intern de gaze fiind majorat la acea dată cu un milion de metri cubi pe zi, peste 10,5 GWh/zi. Azomureș se închisese la începutul lunii decembrie în special din cauza prețului mare al gazelor.

După umplerea depozitelor, în absența unei creșteri spectaculoasă a consumului intern, improbabilă, producătorii români vor fi nevoiți să-și majoreze exporturile, pe lângă închiderea zăcămintelor în vederea efectuării de lucrări de mentenanță.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
înmagazinate
depogaz
depomureș
iarnă