REPower EU: Statul vrea ″RADET-uri″ la sate și vouchere pentru panouri solare în marile orașe

REPower EU: Statul vrea ″RADET-uri″ la sate și vouchere pentru panouri solare în marile orașe
scris 22 mar 2023

Înființarea de sisteme centralizate de încălzire în mediul rural și stimularea prin vouchere a instalării de panouri fotovoltaice pe clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice din marile orașe sunt două dintre măsurile pe care Guvernul le va propune Comisiei Europene pentru a fi finanțate din fonduri UE prin programul REPower EU, de creștere a independenței energetice a Uniunii Europene în contextul agresiunii militare a Rusiei asupra Ucrainei, program care suplimentează Planurile Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) ale statelor membre și prin care România poate accesa în total peste 1,4 miliarde euro.

Profit News TV îi va aduce împreună, în Maratonul Economia Verde, programat pentru 28 martie,  pe cei mai importanți jucători din industriile care au făcut pași importanți în trecerea la economia verde și care au adoptat sustenabilitatea ca strategie majoră a companiei pe care o reprezintă.

Vor participa atât miniștrii Economiei și Mediului, cât și oficiali din Ministerul Energiei și marii jucători din domeniu.

Maratonul va fi organizat cu sprijinul Environ, Tinmar Energy, Transgaz, ING, ACUE, Bursa de Valori București, Romgaz, Electrica Furnizare.

Cele două măsuri menționate vor avea un buget cumulat estimat la peste 433 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO CONFIRMARE OFICIALĂ UBS cumpără Credit Suisse. În urma fuziunii, acționarii băncii în dificultate vor primi doar 1 acțiune nouă pentru 22 de acțiuni deținute în prezent CITEȘTE ȘI VIDEO CONFIRMARE OFICIALĂ UBS cumpără Credit Suisse. În urma fuziunii, acționarii băncii în dificultate vor primi doar 1 acțiune nouă pentru 22 de acțiuni deținute în prezent
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La țară se are în vedere programul Sate Autonome Energetic, cu o alocare din REPower EU de 200 milioane euro, obiectivul general fiind combaterea sărăciei energetice și reducerea vulnerabilităților pe timpul sezonului rece în mediul rural, prin implementarea unor proiecte pilot prin care se sprijină independentă energetică a satelor.

″Obiectivul specific constă în instalarea în zonele rurale a unor centrale care utilizează surplusul de biomasă lemnoasă pentru producerea de energie electrică și termică, precum și asigurarea distribuției energiei în zonă. Investiția urmărește să reducă vulnerabilitățile locuitorilor din mediul rural mai ales pe timpul sezonului rece, prin implementarea a opt proiecte pilot prin care se sprijină independența energetică a satelor. Obiectivul general al acestei investiții vizează reducerea consumului de biomasă lemnoasă prin reducerea semnificativă a consumului individual și încurajarea consumului la comun în centrale realizate la nivel de sat″, conform datelor oficiale.

Talibanii ordonă demnitarilor să își concedieze fiii angajați în instituțille guvernamentale din Afganistan CITEȘTE ȘI Talibanii ordonă demnitarilor să își concedieze fiii angajați în instituțille guvernamentale din Afganistan

Concret, se vrea instalarea de centrale pentru cogenerare de energie electrică și termică (CHP), împreună cu distribuția centralizată a energiei electrice și termice, transformându-se astfel încălzirea individuală a clădirlor/gospodăriilor în încălzire centralizată a nivelul satului.

″Energia electrică și termică va fi obținută prin utilizarea surplusului de biomasă rezultat din procesele de exploatare a masei lemnoase sau a altor surse naturale de biomasă sustenabile. Prin investiție sunt vizate 8 proiecte pilot, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României, proiectele urmând să fie dezvoltate prin intermediul Agențiilor de Dezvoltare Regioanlă și al Unităților Administrativ Teritoriale (UAT). Investiția se va implementa prin lansarea unui apel competitiv″, este arătat.

Huawei a înlocuit peste 13.000 de piese din produsele sale în urma sancțiunilor comerciale impuse de SUA CITEȘTE ȘI Huawei a înlocuit peste 13.000 de piese din produsele sale în urma sancțiunilor comerciale impuse de SUA

Un alt program propus la finanțare prin REPower EU este acordarea de vouchere pentru stimularea instalării panourilor fotovoltaice și a sistemelor de stocare a energiei aferente pentru clădirile rezidențiale aparținând persoanelor fizice, cu buget estimat la 233,7 milioane euro.

Harta atractivității fotovoltaice a României arată astfel:

• Zona roșie (1,387 kWh/mp/an) cuprinde – Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudului Moldovei;
• Zona galbenă (1,168-1,241 kWh/mp/an) cuprinde – regiunile carpatice și subcarpatice ale Munteniei, toată Transilvania, zona de mijloc și nord a Moldovei, Banat;
• Zona albastră (1,095-1,168 kWh/mp/an) – regiunile montane.

Date oficiale: România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică. Peste jumătate sunt în București și cinci județe. Trei județe au sub 300 de medici CITEȘTE ȘI Date oficiale: România are 55.000 de medici cu aviz de liberă practică. Peste jumătate sunt în București și cinci județe. Trei județe au sub 300 de medici

Luând în considerare distribuția sus-menționată un interes aparte trebuie acordat și centrelor urbane mari, precum București, Cluj, Iași sau Timișoara, pentru viitoarele proiecte de investiții. Obiectivul general este de a reduce consumul de energie prin creșterea eficienței energetice a clădirilor rezidențiale, accelerând implementarea energiei din surse regenerabile prin montarea de panouri fotovoltaice și sisteme de stocare a energiei″, este afirmat.

Contravaloarea voucherului va fi stabilită la 25.000 lei pentru o instalație cu o putere de 3 kw net, iar investiția se va implementa până în trimestrul III 2026.

CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori CITEȘTE ȘI CONFIRMARE ASF va propune plafonarea tarifelor pentru polițele RCA la nivelul din martie 2022. Scutire de taxă pentru asiguratori

Mecanismul de implementare a sistemului de voucher pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor aparținând persoanelor fizice se dorește a fi un mecanism suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment.

″Rolul principal în mecanismul de voucher îl au beneficiarii, persoane fizice, care au intenția de își instala panouri fotovoltaice pe acoperișurile caselor pe care le au în proprietate, însă mecanismul vizează accesarea voucher-ului în anumite precondiții, care asigură finanțatorul că proiectul va fi realizat în intervalul avut la dispoziție în cadrul țintei cuprinse în componenta REPowerEU a PNRR. Aceste precondiții se referă la existența unui contract și implicit a unui proiect tehnic aferent montajului panourilor fotovoltaice pe acoperișul imobilului aflat în proprietatea persoanei fizice, cu o putere de minim 3 kw net″, este indicat.

VIDEO Prima News: Vine cel mai piperat Paște din ultimii 30 de ani. Verdețuri mai scumpe decât carnea CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Vine cel mai piperat Paște din ultimii 30 de ani. Verdețuri mai scumpe decât carnea

Acordarea voucherelor se va face de către coordonatorul de reforme/investiții aferent capitolului RepowerEU stabilit la nivelul MIPE. Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-o platformă digitală și printr-un proces complet automatizat și securizat împotriva programelor de tip ”bot”, pe abordarea primul venit – primul servit. Documentele obligatorii a fi incluse la solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital.

După selecție, beneficiarii au obligația comunicării în format fizic, conform cu originalul, a documentelor pentru a se confirma acordarea de voucher. Confirmarea de voucher va reprezenta un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (document ce îndeplinește rol de contract de finanțare). După selecție și confirmarea voucherului, beneficiarul împreună cu firma contractată trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem PV cu o putere de minim 3 kw net.

La finalizarea proiectului (minim 3kw net putere) beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare la coordonatorul de reforme/investiții, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucherului în contul aferent firmei de instalare a PV.

viewscnt
Afla mai multe despre
repower eu
incalzire centralizata mediul rural
incalzire centralizata lemne biomasa
panouri fotovoltaice acoperisuri
panouri solare vouchere