EXCLUSIV Statul român se gândește dacă să-și vândă acțiunile la Enel

EXCLUSIV Statul român se gândește dacă să-și vândă acțiunile la Enel
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 20 mar 2023

Statul român are dreptul să-și vândă participanțiile minoritare la două dintre companiile deținute de Enel în România, Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia, odată cu vânzarea de către italieni a deținerilor lor majoritare și în aceleași condiții, iar decizia cu privire la exercitarea sau nu a acestui drept va fi luată, în cele din urmă, la nivel de Guvern, a transmis, pentru Profit.ro, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit sursei citate, contractul de privatizare din 2007, prin care grupul italian Enel a preluat fosta companie de stat Electrica Muntenia Sud, divizată între timp în furnizorul de energie Enel Energie Muntenia și distribuitorul E-Distribuție Muntenia, prevede un așa-numit drept tag along al statului român ca, în situația în care italienii își vând deținerile majoritare, cum se întâmplă în prezent în baza acordului încheiat recent de Enel cu compania greacă PPC, Enel să fie obligată să acționeze în așa fel încât în tranzacție să fie inclusă și preluarea de către cumpărător, în aceleași condiții și la același preț, a participațiilor minoritare ale statului român, reprezentat în prezent de SAPE.

Urmărește-ne și pe Google News

Clauzele contractuale tag along sunt concepute și implementate special pentru protecția acționarilor minoritari.

SAPE deține câte 10% din acțiunile Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

 EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ASF: Prin ieșirea Euroins "în sfârșit se face curat", nu va fi același efect ca la City. Prețurile de vânzare a polițelor RCA pot crește, vrem să le înghețăm cu măsuri compensatorii în premieră pentru asigurători

Contractul de privatizare nr. 52/11.06.2007 privind achiziționarea și subscrierea de acțiuni la Filiala de Distribuție și Furnizare a Energiei Electrice Electrica Muntenia Sud SA prevede posibilitatea exercitării dreptului de tag along de către SAPE SA. Decizia urmează a fi luată de către SAPE SA împreună cu Ministerul Energiei și Guvernul României″, au spus reprezentanții SAPE.

Întrebată anterior la rândul său de Profit.ro dacă intenționează să preia și participațiile minoritare deținute de statul român la societățile Enel din România și dacă, eventual, există deja discuții și negocieri în acest sens, compania greacă PPC a arătat că, deocamdată, se concentrează pe finalizarea acordului cu grupul Enel.

ULTIMA ORĂ Dacia a anunțat unde va fi produs Bigster CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Dacia a anunțat unde va fi produs Bigster

Acordul pe care l-am semnat privește exclusiv preluarea pachetului de acțiuni ale grupului Enel. În România, pentru moment, ne concentrăm pe finalizarea acordului cu Enel și asigurarea unei tranziții fără probleme pentru toți clienții și angajații români″, au transmis grecii.

Cei de la SAPE au confirmat că contractul de privatizare stipulează și dreptul de preempțiune al statului la cumpărarea participațiilor majoritare ale Enel la cele două companii pentru vânzarea cărora italienii s-au înțeles cu grecii de la PPC, fără alte detalii sau comentarii. Potrivit informațiilor Profit.ro, SAPE a transmis deja către Enel SpA că nu intenționează să-și exercite acest drept.

VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare CITEȘTE ȘI VIDEO Confruntări violente în Franța, după ce Macron a forțat adoptarea legii prin care crește vârsta de pensionare

SAPE a contractat servicii de consultanță, asistență și reprezentare juridică ″pentru operațiunile de transfer de către Enel SpA de la societățile din grupul Enel aflate în România″, potrivit unui document oficial al companiei românești de stat.

Serviciile sunt necesare SAPE SA pentru demersurile pe care SAPE SA trebuie să le efectueze în condițiile contractului de privatizare (din 2007 – n.r.)″, a precizat SAPE, pentru Profit.ro.

LEGE Amenzi pentru firmele și cetățenii care nu supraveghează permanent și nu avertizează cu privire la riscul de înec la lucrările de pe râuri sau lacuri CITEȘTE ȘI LEGE Amenzi pentru firmele și cetățenii care nu supraveghează permanent și nu avertizează cu privire la riscul de înec la lucrările de pe râuri sau lacuri

Fondul Proprietatea a anunțat recent că a primit notificare de la grupul italian Enel cu privire la exercitarea de către Fond a dreptului de a participa la vânzare, în temeiul aceluiași contract de privatizare, în legătură cu deținerile FP în capitalul social al Enel Energie Muntenia și E-Distribuție Muntenia.

Fondul analizează opțiunile sale strategice în contextul notificării dreptului de a participa la vânzare, ca parte a angajamentului său continuu de a crește valoarea pentru acționari. Orice vânzare potențială în conformitate cu dreptul de a participa la vânzare, în cazul în care acesta va fi exercitat, va fi condiționată de finalizarea tranzacției dintre Enel și PPC. Alte anunțuri vor fi făcute pe măsură ce vor fi relevante″, a transmis administratorul FP, Franklin Templeton.

Cinci oferte pentru proiectarea și construcția tronsonului 1 al autostrăzii Sibiu - Făgăraș CITEȘTE ȘI Cinci oferte pentru proiectarea și construcția tronsonului 1 al autostrăzii Sibiu - Făgăraș

Pe 9 martie, a fost anunțată semnarea acordului prin care PPC urmează să cumpere participațiile Enel SpA la Enel Green Power România, Enel X, Enel Energie Muntenia, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat, E-Distribuție Dobrogea și Enel Energie.

Prețul convenit este de 1,26 miliarde euro, însă acordul a fost încheiat pe baza unei valori totale a companiei de aproximativ 1,9 miliarde euro, ″valoare supusă ajustărilor regulate″ și care ″include un mecanism de câștig în contextul unei posibile plăți suplimentare bazate pe o creștere viitoare a valorii activităților de tranzacționare″, după cum au anunțat PPC și Enel.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel romania ppc
vanzare enel romania
statul roman enel