Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, vrea să majoreze producția în zona de mare adâncime a celui mai promițător zăcământ local onshore, cel de la Caragele din județul Buzău, unde rezervele potențiale au fost estimate în 2017 la peste 30 miliarde metri cubi.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Romgaz a lansat o licitație pentru a contracta un studiu de soluție și unul de fezabilitate pentru exploatarea sondelor de gaz – condensat din structura Caragele – zonele Rosetti si Damianca.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Valoarea totală a achiziției este estimată la circa 3 milioane lei, ofertele putând fi depuse până pe 3 aprilie.
″De importanță deosebită se consideră a fi zona adâncă de pe Caragele (zăcăminte de mare adâncime situate la cca. 4.000 m, de vârsră mezozoic), descoperite în urma săpării sondelor 55 Damianca și 77 Rosetti. Prin intermediul acestor sonde s-au obținut în timpul testelor de producție debite industriale de circa 0,11-0,22 milioane Stmc/zi/sg gaze și 14-59 t/zi/sd condensat. Din cele două sonde menționate, doar 77 R are infrastructura de suprafață realizată și a fost pusă în exploatare începând cu decembrie 2019.
În vederea trecerii în exploatare experimentală a sondelor ce au fost forate sau urmează a fi forate în cadrul zonelor de mare adâncime, denumite în continuare zonele Rosetti și Damianca, se consideră necesară analizarea tuturor datelor obținute în urma progranului de cerecetare desfășurat la sondele 77 Rosetti și 55 Damianca (analize fluide, analize PVT, aparametri dinamici exploatare) în vederea identificării soluției tehnico-economice optime pentru realizarea infrastructurii de suprafață necesară procesării fluidelor de zăcământ extrase. La nivel conceptual, această soluție de dezvoltare-exploatare a zonelor menționate ar presupune (fără a se limita la acestea) realizarea a două grupuri tehnologice noi (Grup 1 Rosetti, Grup 1 Damianca), precum și creșterea capacității actule de transport și livrare fluide extrase″, se arată în documentația de atribuire.
CITEȘTE ȘI Banca centrală a Chinei: Prăbușirea Silicon Valley Bank arată impactul majorării rapide a dobânzilor″În anul 2022, zăcământul Caragele a cunoscut un declin accentuat de producție, de peste 40%, determinat de fenomenele naturale din zăcăminte: mecanismul natural de producere al zăcămintelor, acestea fiind delimitate de acvifere active care, pe măsura exploatarii gazelor din zăcăminte, avanseaza în zăcământul de gaze și inundă formațiunile și afluxul de nisip din stratele neconsolidate, deși formațiunile productive sunt echipate cu sisteme de control al afluxului de nisip″, potrivit Romgaz.
Strategia Romgaz prevede forarea în zona Caragele, în perioada 2022-2024, a 9 sonde de explorare în zona adâncă (6 sonde necondiționate +3 sonde condiționate de rezultatele celor 6 sonde inițiale), valoarea investițiilor fiind estimată la circa jumătate de miliard de lei.
CITEȘTE ȘI FOTO Pas important pentru un tronson al Autostrăzii Ford, după rezilierea cu italienii. Se speră acum ca noul constructor "să fie unul serios"″În paralel cu lucrările de foraj, se analizează cele mai bune opțiuni de conectare a sondelor noi care vor dovedi rezerve comerciale la sistemul productiv, în vederea valorificării acestora. Estimăm că primele producții de hidrocarburi din sondele de mare adâncime prevăzute în strategia de explorare se vor înregistra după prima jumătate a anului 2024″, se mai spunea în document.