Rafinăria Petrotel Ploiești, controlată de grupul rus Lukoil, a înregistrat anul trecut un profit net de aproape 300 milioane lei, de 20 de ori mai mare decât cel raportat în 2015, de 15,13 milioane lei, potrivit unui document al companiei. Astfel, 2016 este cel de-al doilea an consecutiv în care Petrotel obține un rezultat pozitiv, după ce a acumulat în anii anteriori pierderi totale de 3,4 miliarde lei și a ajuns să fie judecată pentru infracțiuni economice, într-un dosar penal deschis de procurorii DIICOT Ploiești în urmă cu 3 ani.
Documentul citat nu precizează și cifra de afaceri a Petrotel Lukoil din 2016. În anul anterior, 2015, rafinăria a avut un rulaj de 4,34 miliarde lei, în scădere cu circa o treime comparativ cu 2014.
Conducerea companiei intenționează să propună acționarilor ca Petrotel să nu distribuie dividende anul acesta, iar cea mai mare parte din profitul net pe 2016, în sumă de 284,3 milioane lei, să fie repartizată pentru acoperirea pierderilor reportate din exercițiile financiare anterioare, care se ridică la suma totală de 3,4 miliarde lei. Restul de 14,96 milioane lei ar urma să fie repartizat la rezerva legală.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În martie anul acesta, președintele Consiliului de Supraveghere al Petrotel Lukoil și-a dat demisia din funcție, după ce a fost avansat în cadrului companiei-mamă de la poziția de vicepreședinte responsabil cu rafinarea, procesarea gazelor și petrochimie la cea de vicepreședinte senior însărcinat cu vânzările și aprovizionarea. În locul său a fost adus Rustem Gimaletdinov, în vârstă de 39 de ani, fost manager general al rafinăriei rusești Ukhta, situată în Republica Komi din Munții Urali, parte a Federației Ruse.
Anterior, acesta a condus departamentul de excelență tehnică, activități globale de rafinare și petrochimie al grupului Lukoil. Gimaletdinov l-a înlocuit pe Vorobiev și în poziția de vicepreședinte responsabil cu rafinarea, procesarea gazelor și petrochimie din cadrul companiei-mamă Lukoil. Mișcarea face parte din procedura uzuală de rotație între managerii Lukoil, a precizat grupul rus.
Grupul-mamă, gigantul petrolier rus Lukoil, a obținut anul trecut un profit operațional de 730,7 miliarde ruble (circa 10,9 miliarde dolari), în scădere cu 10,5% față de 2015.
CITEȘTE ȘI Uber a primit asigurări de la Guvern că modificările legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciulPe 6 martie, judecătorii de la Tribunalul Ploiești, unde se judecă de peste 1 an și jumătate procesul în care rafinăria Petrotel Ploiești, compania-mamă Lukoil și mai multe persoane din conducerea Petrotel sunt judecate pentru infracțiuni economice, au dispus efectuarea efectuarea unei expertize tehnico-judiciare în materie contabilă și fiscală care să stabilească dacă tranzacțiile efectuate de Petrotel cu companii afiliate din grupul rus Lukoil au respectat practicile interne și internaționale recunoscute cu privire la prețurile de transfer și în ce măsură acestea au fost păguboase pentru rafinăria ploieșteană. Instanța de judecată s-a arătat interesată în primul rând de tranzacțiile Petrotel cu compania de trading internațional a grupului Lukoi, Litasco SA Geneva, înregistrată în Elveția.
Expertiza nu a fost efectuată încă, iar următorul termen de judecată în proces este fixat pentru data de 5 mai.
Una dintre principalele acuzații aduse de procurori inculpaților este aceea că, prin achiziții de materie primă prin intermediul unor societăți din grup la prețuri ridicate și vânzarea de produse finite la prețuri sub cele de cost, Petrotel Lukoil ar fi externalizat profituri atât către firme din grup, cât și către societăți offshore, pentru a nu raporta profit în România și a nu achita impozit pe profit către bugetul de stat.
CITEȘTE ȘI Guvernul Grindeanu îl elimină, prin OUG, pe Iohannis din procedura de numire a șefului ANCOMÎn plus, această politică de prețuri ar fi decapitalizat compania, creând nevoia de credite contractate de la acționarul majoritar, Lukoil Europe Holdings, cu dobânzi mari, rambursările acestor credite "fiind o formă de transfer și externalizare a lichidităților" Petrotel către acționarul majoritar Lukoil Europe Holdings, după exprimarea din rechizitoriu. Procurorii Parchetului Ploiești estimează prejudiciul din acest dosar la peste 1,7 miliarde euro.
Dosarul Petrotel Lukoil a fost trimis inițial în instanță în luna august a anului 2015, însă în ianuarie 2016 rechizitoriul a fost trimis înapoi procurorilor, pentru remedierea neregularităților. În 22 ianuarie, dosarul a fost trimis din nou la instanță. Ulterior, la sfârșitul lunii martie a anului trecut, Tribunalul Prahova a constatat din nou neregularități în rechizitoriu, judecătorii cerând procurorilor să le remedieze, iar procesul fiind ulterior reluat.
Rafinăria Petrotel Lukoil a fost privatizată în anul 1998. Grupul rus Lukoil controlează Petrotel prin intermediul companiei Lukoil Europe Holdings, înregistrată în Olanda, care deține peste 99% din acțiunile rafinăriei din Ploiești. Restul capitalului se află în posesia fondului de investiții Broadhurst Investments.
Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.