Producția de energie fotovoltaică a atins un nivel record în UE

Producția de energie fotovoltaică a atins un nivel record în UE
scris 8 sep 2022

Panourile fotovoltaice au fost responsabile în această vară pentru 12% din electricitatea produsă în Uniunea Europeană, un nivel record care a permis continentului să evite importul a 20 de miliarde de metri cubi de gaze la un preț potențial de 29 de miliarde de euro, arată un raport publicat de think-tank-ul Ember, preluat de AFP.

În intervalul mai - august, producția de energie fotovoltaică a atins 99,4 Terawați oră (TWh), cu un sfert mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2021, când ponderea energiei fotovoltaice în producția de electricitate europeană a fost de 9% la o producție de 77,7 TWh, arată organismul specializat în energie, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
UE propune introducerea unei “contribuții de solidaritate” pentru producătorii de electricitate. Pragul de la care s-ar aplica este de 200 euro/MWh, dublu față de cel impus de Guvernul României, și nu ar viza centralele pe gaze CITEȘTE ȘI UE propune introducerea unei “contribuții de solidaritate” pentru producătorii de electricitate. Pragul de la care s-ar aplica este de 200 euro/MWh, dublu față de cel impus de Guvernul României, și nu ar viza centralele pe gaze

Potrivit raportului, 18 dintre cele 27 de state membre UE au înregistrat în vară o producție de energie fotovoltaică record, în special Țările de Jos (pondere de 23% din producția de electricitate), Germania (19%) și Spania (17%). În schimb, Franța se situează sub media europeană, în condițiile în care doar 7,7% din producția de electricitate a venit în vară din partea panourilor fotovoltaice.

Cel mai mare avans al energiei fotovoltaice începând din 2018 a avut loc în Polonia, unde producția de energie fotovoltaică a crescut de 26 de ori, urmată de Finlanda și Ungaria (unde producția panourilor fotovoltaice a crescut de cinci ori), susține Ember pe baza datelor furnizate de Asociația Europeană a Operatorilor de Transport și Sistem din Europa (ENTSO-E).

Fără energia fotovoltaică, Uniunea Europeană ar fi fost nevoită să achiziționeze 20 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în plus, au calculat analiștii, la o notă de plată de 29 de miliarde de euro, pe baza prețului de pe piață în perioada mai-august.

Cu toate acestea, chiar dacă extinderea instalațiilor fotovoltaice s-a accelerat, progresele nu sunt suficiente. Conform estimărilor Ember, și în următorii ani continentul european va avea o producție de energie fotovoltaică cu aproximativ 50% mai mică față de ceea ce ar fi nevoie pentru a atinge obiectivele energetice și climatice ale UE la orizontul anului 2030.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
fotovoltaice