Capacitățile de producere a energiei electrice din surse regenerabile au ajuns la o putere instalată totală de 5.180 de MW la finele lunii octombrie a acestui an, potrivit datelor centralizate de Transelectrica.
Astfel, în sistem existau parcuri eoliene cu o putere de 3.186 de MW, panouri fotovoltaice cu o capacitate totală de 1.306 de MW, microhidrocentrale de 583 de MW și proiecte pe bază de biomasă cu o putere cumulată de 103 MW.
La finele anului trecut, figurau în sistem capacități de producție a energiei regenerabile de 5.200 de MW, conform sursei citate.
Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat luni că i-a rugat pe reprezentanții Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) să reanalizeze cota de certificate verzi pentru anul următor, în contexul în care producătorii de energie regenerabilă susțin că această cotă ar trebui să crească.
'În urma discuțiilor cu reprezentanții din industria regenerabilă, aceștia susțin că există elemente pentru creșterea cotei. Obiectivul meu este să avem o cotă nouă. Acest act normativ ar fi trebuit inițiat mult mai devreme. Îi rog pe colegii de la ANRE să analizeze din nou, să vedem care sunt opțiunile reale', a declarat ministrul, la Adevărul Live.
'Situația din regenerabile nu depinde doar de această cotă, ci și de modul cum funcționează OPCOM și sunt tranzacționate certificatele verzi, precum și de situația exceptărilor de la plata certificatelor', a adăugat Grigorescu.
Întrebat dacă o majorare a cotei de certificate verzi va duce și la creșterea facturii consumatorilor, ministrul a precizat că trebuie realizat un echilibru între părțile implicate: 'Avem nevoie de un rezultat de echilibru. Eu sunt adeptul unui mix energetic echilibrat, bine balansat'.
Grigorescu a spus că ar fi fost nevoie de mai multă predictibilitate a deciziilor în acest sector. 'Este important și faptul că ne-am atins ținta de regenerabile în raport cu producția de astăzi și este greu de imaginat să mai vedem același avânt de până acum', a continuat el.
Ministrul Energiei s-a întâlnit săptămâna trecută cu asociațiile din sectorul energetic și cu ANRE pentru a discuta pe tema cotei anuale obligatorii de energie electrică produsă din surse regenerabile care beneficiază de certificate verzi, pentru 2016.
'Potrivit reprezentanților ANRE, principiul care a stat la baza stabilirii cotei la 12,15% este menținerea impactului certificatelor verzi în factura consumatorului final. Ministrul Victor Grigorescu a dat asigurări că va analiza atât poziția jucătorilor din piața de energie regenerabilă, cât și poziția ANRE, urmând să propună o soluție finală în cel mai scurt timp. Victor Grigorescu a punctat necesitatea ca actul normativ care stabilește această cotă să fie avizat cât mai repede posibil', se precizează într-un comunicat al ministerului de resort.
Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile pentru anul 2016 este de 12,15% din consumul final brut de energie electrică și, în aceste condiții, impactul certificatelor verzi în factura consumatorului final de energie electrică va fi de 35 lei/MWh, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Energiei la finele lunii noiembrie.
La finele săptămânii trecute, ministerul Economiei a anunțat că acordul pentru exceptare de la plata unei părți din numărul de certificate verzi aferent cotei obligatorii a fost obținut în 2015 de către 37 de companii, iar cantitatea de energie estimată a fi exceptată totalizează 7 TW.
Reprezentanții asociațiilor din domeniu, afirmau, în iulie, că menținerea cotei de certificate verzi la un nivel foarte mic pentru al treilea an consecutiv reprezintă o lovitură de grație pentru o mare parte dintre producătorii de energie din surse regenerabile.