Interconectorul dintre Grecia și Bulgaria, prin care ar urma să fie transportate gaze naturale lichefiate (GNL) inclusiv în România, ar putea să nu înceapă să funcționeze în octombrie, așa cum era anunțat, a avertizat directorul executiv al furnizorului de stat Bulgargaz, Lyudmil Yotsov.
De ce este important: Grecia (alături de Turcia) este principala speranță a statelor sud-est europene, inclusiv a României, de alimentare cu gaze alternative celor rusești, în special azere, în eventualitatea limitării/stopării livrărilor de către Gazprom prin gazoductul TurkStream, după modelul impus în Nordul Europei, unde tranzitul prin Nord Stream și Yamal s-a redus considerabil.
Mai este important: În sezonul de iarnă, gazul care intră în sistem, pentru acoperirea consumului intern, provine din producția curentă, importuri și extrageri din depozite, care în prezent sunt în proporție de 62,6% pline (20,5 TWh). Cum, în prezent, producția curentă se situează la un nivel aproape dublu celui al consumului (260 GWh/zi vs 135 GWh/zi), probabil că România va intra în iarnă cu peste 80% depozite pline (peste 26 TWh). Însă chiar dacă ar avea depozitele pline 100%, România tot ar avea nevoie de importuri, cel puțin în perioade cu vârf de consum, pentru a păstra în parametri funcționali Sistemul Național de Transport (SNT).
"Încă nu este clar dacă interconexiunea de gaze cu Grecia va începe să funcționeze în octombrie. Nimeni nu ne poate garanta acest lucru", a declarat șeful Bulgargaz, citat de BTA, în cadrul unei ședințe a Autorității de reglementare în domeniul energiei, în care s-a discutat despre cererea Bulgargaz privind aprobarea prețului reglementat al gazelor în luna august.
CITEȘTE ȘI Livrările de petrol rusesc către unele țări europene au fost întreruptePotrivit lui Yotsov, chiar dacă interconexiunea ar fi gata la 1 octombrie, SOCAR, compania de stat de petrol și gaze din Azerbaidjan, a declarat că are nevoie de timp pentru efectuarea de teste, ceea ce înseamnă că poate decide să înceapă furnizarea de gaze azere prin intermediul interconectorului de-abia de la 1 noiembrie.
Bulgargaz, furnizorul public de gaze din Bulgaria, a propus un preț de vânzare a gazelor naturale către consumatorii finali în luna august de 152,31 euro/MWh fără accize și TVA, în creștere cu 60,01% față de prețul lunii iulie. Prin comparație, prețul gazului cu furnizare în luna august pe piețele europene este de peste 171 euro/MWh.
În timpul dezbaterii, șeful Comisiei de reglementare în domeniul energiei și apei, Ivan Ivanov, a criticat Bulgargaz pentru că nu a acționat pentru a asigura aprovizionarea alternativă cu gaze imediat după ce Gazprom a întrerupt livrările către Bulgaria în aprilie.
Directorul executiv al Bulgargaz a declarat că nu a luat respectivele măsuri deoarece nu se aștepta ca Gazprom să suspende livrările după ce Bulgaria a plătit în mod corespunzător pentru furnizarea în continuare a gazelor rusești conform contractului.
CITEȘTE ȘI ArcelorMittal Hunedoara extinde perioada în care reduce temporar activitatea, cu plata limitată a salariilor. Comenzile continuă să lipseascăÎn ceea ce privește licitația de furnizare a gazelor, aceasta a fost anunțată pe un hub grecesc, deoarece alternativa la gazul rusesc de la acea vreme era doar Grecia și România.
Yotsov a declarat că, pentru luna septembrie, Bulgargaz are asigurate parțial livrările necesare de GNL și și-a exprimat optimismul că și cantitățile necesare pentru lunile octombrie, noiembrie și decembrie vor fi contractate.
Doar o parte din gaz pentru luna septembrie a fost contractat, a mai spus Yotsov, adăugând că este greu să se asigure aprovizionarea regulată, cea mai mare problemă fiind indisponibilitatea infrastructurii pentru regazificarea GNL.
“Deși prețul gazului azer este acum mai mare decât prețul pe care l-am fi achitat Gazprom pentru gazul rusesc, acesta este încă sub prețul spot al pieței. Dacă, totuși, se solicită volume suplimentare peste cele 1 miliard mc pe an convenite, prețul nu va fi cel care este acum. Există discuții în curs de desfășurare, în principiu, cu privire la creșterea livrărilor de gaze azere către Bulgaria. Problema este că toate celelalte țări (inclusiv România - n.r.) negociază în prezent cu Azerbaidjanul și au precizat clar că gazul va ajunge la cel mai bun ofertant. Prin urmare, nu ne putem baza pe cantități suplimentare la un preț mai bun”, susține Yotsov.
CITEȘTE ȘI În Germania sunt vândute ca pâinea caldă caloriferele electrice. Vânzările, în creștere cu 35% față de aceeași perioadă a anului precedentPotrivit șefului Bulgargaz, propunerile de preț pentru lunile următoare vor fi va fi depuse până pe 11 august, dar se vor baza exclusiv pe cantitățile de gaze din Azerbaidjan, deoarece doar acestea au fost contractate.
El a spus că toate gazele, altele decât cantitățile din acordul cu Azerbaidjanul, vor fi contractate după 10 august.
Potrivit directorului principalului furnizor din Bulgaria, Turcia este foarte importantă pentru securitatea aprovizionării în regiune, deoarece are infrastructura necesară, pre deosebire de Grecia.
Bulgargaz se află în discuții privind livrările de GNL pe termen lung cu un producător american, dar nu are o capacitate suficientă în acest moment, iar un contract pe termen lung poate fi semnat pentru următorii 15-20 de ani abia după 2027, a spus Yotsov.
Interconectorul dintre Bulgaria și Grecia este extrem de important pentru România. Potrivit unor surse din piață, confirmate de șeful diviziei Downstream Gas al OMV Petrom, Frank Neel, mai nou, prin punctele de interconectare cu Bulgaria, de la Negru Vodă și Ruse-Giurgiu, este importat nu numai gaz rusesc provenit din Turk Stream, ci și gaz din surse alternative.
Publicația de specialitate ICIS susține că importurile ridicate din ultima perioadă din România ar putea include și volumele importate de gaz natural lichefiat (GNL) din Grecia. Datele publicate de operatorul grec de transport de gaze DESFA indică o creștere a exporturilor fizice prin punctul de frontieră greco-bulgar Sidirokastro, la o valoare de 140 GWh/zi pe 12 iulie, cu 40 GWh/zi mai mare decât la începutul lunii. Datele ICIS arată, de asemenea, o intensificare a activității terminalului grecesc Revithousa, în luna iulie fiind descărcate 6 cargo-uri. În iulie 2021, doar 2 cargouri LNG au fost descărcate în respectivul terminal.