Prețurile petrolului au urcat la cel mai ridicat nivel din ultima săptămână după decizia SUA și a altor state de a elibera țiței din rezervele strategice pentru a tempera creșterea prețurilor, măsuri care sunt însă sub unele așteptări din piață, transmite Reuters.
Statele Unite au anunțat marți că vor elibera milioane de barili de petrol din rezervele strategice în coordonare cu China, India, Coreea de Sud, Japonia și Marea Britanie, pentru a încerca să reducă prețurile după ce producătorii din OPEC+ au ignorat în mod repetat solicitările pentru mai mult țiței, scrie News.ro
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Dar analiștii au spus că efectul asupra prețurilor ar putea fi de scurtă durată, după ani de scădere a investițiilor și o puternică redresare globală în urma pandemiei de Covid-19.
Contractele futures pe Brent au crescut cu 2,65 dolari, sau 3,3%, la 82,35 dolari pe baril, în timp ce țițeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 1,91 dolari, sau 2,5%, la 78,66 dolari pe baril.
Astfel, prețul petrolului Brent a consemnat cea mai mare creștere procentuală zilnică din luna august și cel mai ridicat nivel de închidere din 16 noiembrie.
De asemenea, diferența în plus între prețul petrolului Brent și cel al petrolului WTI a devenit cea mai mare de la jumătatea lunii octombrie.
Discuțiile despre o eliberare coordonată de petrol din rezervele strategice, aprecierea dolarului american și o potențială afectare a cererii de energie de valul patru al cazurilor de Covid-19 în Europa au făcut deja ca prețul petrolului Brent să scadă cu peste 10%, de la atingerea maximului ultimilor trei ani, de 86,70 dolari pe baril, pe 25 octombrie.
Administrația președintelui Joe Biden a anunțat marți că va elibera 50 de milioane de barili din Rezerva Strategică de Petrol a SUA, care va începe să ajungă pe piață de la mijlocul și până la sfârșitul lunii decembrie.
”Istoria a dovedit că această eliberare de petrol din rezerva strategică va avea doar un impact pe termen scurt asupra prețurilor și este o declarație deschisă a unui război al petrolului cu cartelul OPEC+”, a declarat Phil Flynn, analist senior la Price Futures din Chicago.
Alianța OPEC+, dintre Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați săi, inclusiv Rusia, a respins până acum cererile repetate de la Washington de a pompa mai mult petrol.
Ministrul Energiei al Emiratelor Arabe Unite, Suhail Al-Mazrouei, a declarat marți că Emiratele Arabe Unite nu văd ”nicio logică” în creșterea propriilor contribuții la piețele globale în acest moment, adăugând că datele tehnice adunate înaintea viitoarei reuniuni a OPEC+ din decembrie indică un surplus de petrol în primul trimestru al anului 2022.