Prețurile petrolului au scăzut vineri și au înregistrat un declin pe ansamblul săptămânii, deoarece traderii s-au îngrijorat că majorarea ratelor dobânzilor de către băncile centrale ar putea afecta cererea, în ciuda semnelor de reducere a ofertei, inclusiv scăderea stocurilor de țiței din SUA, transmite Reuters.
Într-o a doua zi consecutivă de pierderi, țițeiul Brent a scăzut cu 53 de cenți, sau cu 0,7%, până la 73,61 dolari pe baril, scrie News.ro.
Țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 63 de cenți, sau cu 1%, la 68,86 de dolari pe baril.
Joi, prețul petrolului Brent a scăzut cu aproximativ 3 dolari pe baril, după ce Banca Angliei a majorat ratele dobânzilor peste așteptări, cu o jumătate de punct procentual.
Băncile centrale din Norvegia și Elveția au majorat și ele ratele dobânzilor.
De asemenea, a crescut probabilitatea unor noi creșteri ale dobânzii de politică monetară din SUA. Președintele Băncii Rezervei Federale din San Francisco, Mary Daly, a declarat că încă două majorări ale ratelor dobânzilor în acest an reprezintă o proiecție ”foarte rezonabilă”.
”Se pare că există un tip de comerț cu țiței ”de retragere din cauza riscurilor”, declanșat de creșterile dobânzii cheie în UE și de cifrele dezamăgitoare ale stimulentelor din China”, a declarat Dennis Kissler, vicepreședinte senior pentru tranzacționare la BOK Financial.
CITEȘTE ȘI Suedia încurajează energia nucleară, după ce în anii ’80 hotărâse să renunțe la eaCreșterea dobânzii cheie de către Banca Angliei a declanșat lichidarea fondurilor, iar producătorii de energie trec la o mentalitate de ”hedge now” (protejare acum), a adăugat Kissler.
Ratele mai mari ale dobânzilor cresc costurile de împrumut pentru întreprinderi și consumatori, ceea ce ar putea încetini creșterea economică și ar putea reduce cererea de petrol.
Aversiunea la risc în rândul investitorilor a sporit, de asemenea, valoarea dolarului american, care presează prețurile petrolului, făcând marfa mai scumpă pentru alți deținători de valută.
Activitatea de afaceri din SUA a scăzut, de asemenea, în iunie, la un minim al ultimelor trei luni, deoarece creșterea serviciilor a încetinit pentru prima dată în acest an și s-a adâncit contracția din sectorul de producție, au arătat datele sondajului.
Principalii indici ai Wall Street-ului au scăzut, în timp ce prețurile aurului au consemnat cel mai mare declin săptămânal de la începutul lunii februarie.
Redresarea economică promițătoare a Chinei a încetinit în ultimele câteva luni, cu date sub așteptări privind consumul, producția și piața imobiliară.