Prețurile petrolului au crescut la cele mai ridicate niveluri din ultimii șapte ani, în condițiile în care s-au amplificat temerile că Rusia ar putea ataca Ucraina în viitorul apropiat, transmite Reuters.
Țițeiul Brent a fost cotat în creștere cu 55 de cenți, până la 94,99 dolari pe baril, după ce în timpul tranzacțiilor a atins cel mai ridicat nivel din octombrie 2014, de 96,16 dolari pe baril, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 85 de cenți, până la 93,95 dolari pe baril, după ce a atins 94,94 dolari, cel mai ridicat din septembrie 2014.
Comentariile Statelor Unite despre un atac iminent al Rusiei asupra Ucrainei au zguduit piețele financiare mondiale.
Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment și ar putea crea un pretext surpriză pentru un atac, au declarat duminică Statele Unite.
Moscova a desfășurat peste 100.000 de militari lângă granițele Ucrainei, dar neagă că intenționează să invadeze această țară și a acuzat Occidentul de isterie.
Piața petrolului s-a calmat pentru scurt timp după ce ambasadorul ucrainean Vadim Pristaiko a declarat că Ucraina este pregătită să facă unele concesii Rusiei. Cu toate acestea, prețurile și-au reluat dinamica ascendentă la scurt timp după.
”În ciuda faptului că am avut discuții despre mai multe negocieri, piața nu este deloc convinsă că conflictul dintre Rusia și Ucraina s-a calmat”, a declarat Phil Flynn, analist la Price Futures Group.
Rusia este unul dintre cei mai mari producători de țiței din lume, cu o capacitate de aproximativ 11,2 milioane de barili pe zi, a declarat Nishant Bhushan, analist principal al pieței de petrol pentru Rystad Energy.
Acesta a mai spus că ”orice întrerupere a fluxurilor de petrol din regiune ar duce la creșterea vertiginoasă a prețurilor petrolului Brent și WTI cu mult peste 100 de dolari, pe o piață care se luptă să acopere cererea crescută de țiței, pe măsură ce economiile își revin după pandemie”, a spus Bhushan.