Primăriile care au primit deja de la Guvern bani din bugetul de stat pentru acoperirea a 50% din diferența dintre prețul efectiv la care producătorii de energie termică locali ce alimentează sistemele centralizate municipale de încălzire cumpără gaze din piață și prețul plafonat de 0,250 lei/kWh (250 lei/MWh) vor putea cere Executivului sume suplimentare în acest scop, dacă în localitățile respective există riscul de sistare a livrării agentului termic către populație din cauză că CET-urile nu pot cumpăra gaze din piață, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate luni de Executiv.
Prin Legea bugetului de stat, pentru subvenția în prezent în vigoare a fost alocată suma totală de 400 milioane lei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Din totalul de 400.000 mii lei, până la data de 07 februarie 2022 a fost utilizată suma de 60.945 mii lei, ce asigură cererile de subvenționare aferente lunilor noiembrie și decembrie 2021. Deși măsura (...) a avut ca scop susținerea financiară a unităților administrativ-teritoriale pentru furnizarea în regim de continuitate a energiei termice în sezonul rece 2021 – 2022, în practică, se constată că există unități administrativ-teritoriale care se confruntă cu dificultăți generate de sistarea gazelor naturale. Raportat la cele de mai sus, arătăm că punctual, la nivel național, sunt unități administrativ-teritoriale la nivelul cărora bugetele locale nu pot suporta cheltuielile legate de achiziția gazelor naturale sau plata în avans a acestora, fiind necesară identificarea de măsuri concrete de susținere financiară de la nivel central", se arată în nota de fundamentare a actului normativ.
Astfel, prin excepție, "în situații deosebite și în condiții temeinic justificate, ce pot conduce la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzirea populației, generate de imposibilitatea achiziționării gazelor naturale", primăriile care au primit deja subvenție și care nu aveau excedent bugetar la finalul anului trecut pot beneficia de bani în plus, sumele suplimentare neputând depăși dublul subvenției alocate inițial.
Sumele în plus se raportează la subvenția alocată pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022.
"Analizând valoarea sumelor alocate până în prezent, pentru subvenția necesară consumului de gaze naturale din lunile noiembrie și decembrie 2021, (...) se estimează că pentru măsurile de sprijin prevăzute de proiectul de act normativ, maximul posibil de alocat este în sumă totală de 170 milioane lei", se mai menționează în notă.
Mai multe primării se confruntă cu această problemă, doar cea a Timișoarei având nevoie de 130 milioane lei de la Guvern pentru a trece de această iarnă.