Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 2%, preocupările legate de aprovizionare, cauzate de producția mai scăzută a OPEC, tulburările din Libia și sancțiunile împotriva Rusiei, depășind temerile privind o recesiune globală care ar afecta cererea, transmite Reuters.
Inflația din zona euro a atins încă un maxim record record în iunie, întărind argumentele pentru creșterea rapidă a ratei dobânzilor Băncii Centrale Europene, în timp ce încrederea în economie a consumatorilor din SUA a atins un minim record, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul țițeiului Brent a crescut cu 2,26 dolari, sau cu 2%, la 113,89 dolari pe baril, până la ora 16:48 GMT (19:48 ora României) după o scădere de peste 1 dolari la începutul tranzacțiilor.
Cotația țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) a crescut cu 2,20 dolari, sau cu 2%, la 110,63 dolari pe baril, în volum redus în timpul sărbătorii de Ziua Independenței SUA.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a ratat obiectivul de a crește producția în iunie, a constatat un sondaj Reuters.
În Libia, stat membru al OPEC, autoritățile au declarat forță majoră în porturile Es Sidr și Ras Lanuf, precum și în câmpul petrolier El Feel, spunând că producția de petrol a scăzut cu 865.000 de barili pe zi (bpd).
Între timp, producția din Ecuador a fost afectată de mai bine de două săptămâni de tulburări care au făcut ca țara să piardă aproape 2 milioane de barili de producție, a declarat compania petrolieră de stat Petroecuador.
Adăugând la potențialele probleme de aprovizionare, o grevă în această săptămână în Norvegia va reduce livrările celui mai mare producător de petrol din Europa de Vest și ar putea reduce producția totală de petrol cu aproximativ 8%.