Guvernul ia în calcul ca în această iarnă, dacă nu se reușește aducerea din import a cantităților de gaze așa cum sunt planificate, să impună o raționalizare a consumului pentru companii, au declarat surse guvernamentale, precizând că populația nu va fi afectată de o posibilă raționalizare a gazelor.
La nivelul Guvernului s-a format un consiliu consultativ care urmează să funcționeze în perioada următoare. Acesta va analiza evoluția crizei energiei, în urma conflictului din Ucraina.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Se va continua livrarea. Nu există nicio limitare pentru consumatorii casnici. Limitarea în procent echitabil îi vizează pentru operatorii economici, dacă nu reușim să aducem cantități de gaz din import așa cum sunt planificate", au arătat sursele, citate de Agerpres.
Profit.ro a anunțat anterior că producătorii români de gaze naturale, cei mai mari fiind Romgaz și OMV Petrom, care asigură cumulat peste 98% din producția internă, ar urma să fie obligați să își încalce la nevoie contractele de livrare încheiate "la liber" înainte de 22 martie 2022 cu consumatorii industriali pentru a putea asigura integral consumul de gaze al clienților casnici și al producătorilor de energie termică din perioada aprilie 2022 – martie 2023, la prețurile reglementate stabilite de Guvern, de 150 și 250 lei/MWh.
După cum a relatat Profit.ro, din formularea respectivei legislații rezultă că producția internă de gaze naturale a României ar putea fi insuficientă pentru asigurarea la prețuri reglementate a întregului necesar al furnizorilor care vând gaze populației și CET-urilor.