Prețurile petrolului au coborât ușor joi, după cea mai mare scădere din ultimii doi ani înregistrată miercuri

Prețurile petrolului au coborât ușor joi, după cea mai mare scădere din ultimii doi ani înregistrată miercuri
scris 11 mar 2022

Prețurile petrolului au coborât ușor joi, inversând creșterile de până la 6,5% din impul tranzacțiilor, după cea mai mare scădere din ultimii doi ani înregistrată miercuri, piața fiind îngrijorată de incertitudinile legate de livrările rusești, în pofida asigurărilor date de Moscova referitoare la obligațiile sale contractuale în sectorul energiei, transmite Reuters.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia în 24 februarie, piețele petroliere au fost cele mai volatile din ultimii doi ani, țițeiul de referință Brent înregistrând miercuri cel mai mare declin din aprilie 2020, la doar câteva zile după ce a atins un maxim al ultimilor 14 ani, de peste 139 dolari pe baril, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

La ora 17:52 GMT (19: 52 ora României), contractele futures pentru petrolul Brent au scăzut cu 0,5%, până la 110,60 dolari pe baril, în timp ce țițeiul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, a coborât cu 1,1%, până la 107,47 dolari pe baril.

”Cred că o parte din ”anxietatea provocată de război” iese de pe piață. Am respins prețul de 130 de dolari de două ori săptămâna aceasta. Oamenii încep să se întrebe dacă există într-adevăr o problemă foarte mare de aprovizionare. Există încă destulă aprovizionare din Rusia”, a spus John Kilduff, partener la Again Capital din New York. "

Adresându-se unei ședinte a guvernului, președintele Vladimir Putin a declarat că Rusia - un mare producător de energie care furnizează o treime din gazul Europei și 7% din petrolul global - va continua să își îndeplinească obligațiile contractuale privind aprovizionarea cu energie.

Cu toate acestea, petrolul furnizat de Rusia, al doilea mare exportator de țiței din lume, este ocolit din cauza invaziei sale în Ucraina și, pe fondul incertitudinii privind cine îi va înlocui livrările, comentariile oficialilor din Emiratele Arabe Unite (EAU) au transmis semnale contradictorii, sporind volatilitatea.

Prețul petrolului Brent a scăzut cu 13% miercuri, iar în timpul tranzacțiilor declinul a atins 17%, după ce ambasadorul Emiratelor Arabe Unite la Washington a declarat că țara sa va încuraja Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol să ia în considerare o producție mai mare.

Ministrul Energiei din Emiratele Arabe Unite, Suhail al-Mazrouei, a dat înapoi de la declarația ambasadorului și a afirmat că statul membru al OPEC este angajat să respecte acordurile existente cu grupul pentru a crește producția cu doar 400.000 de barili pe zi (bpd) în fiecare lună.

În timp ce Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită au capacitate neutilizată, alți producători din alianța OPEC+ se luptă să atingă obiectivele de producție din cauza investițiilor insuficiente în infrastructură din ultimii câțiva ani.

Piața a luat în considerare, de asemenea, mișcările Statelor Unite de a reduce sancțiunile asupra petrolului venezuelean și eforturile de a semna un acord nuclear cu Teheranul, care ar putea duce la creșterea ofertei de petrol.

Aprovizionarea suplimentară ar putea proveni și din eliberarea de petrol din rezervele strategice coordonate de Agenția Internațională pentru Energie și din creșterea producției din SUA.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret