Politicile energetice românești prevăd în continuare extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, deși la nivel european se urmărește reducerea atât a dependenței de importurile din Rusia, cât și a celei de gaz în general, iar UE vede ca soluție la actuala criză energetică accelerarea măsurilor de decarbonare, nu frânarea lor, a declarat Otilia Nuțu, specialist în energie în cadrul Expert Forum, la dezbaterea PROFIT NEWS TV "Maratonul energiei".
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Enel, Transgaz, E-Distribuție, FPPG, Complexul Energetic Oltenia și Tinmar Energy
"Vorbim în continuare de extinderea rețelelor de gaz, care ar urma să fie realizată cu finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), asta în condițiile în care știm cu toții că nu se pune problema ca alt gaz decât cel metan să intre în aceste rețele în proporție semnificativă în așa fel încât să reducă dependența noastră de gaze", a spus Nuțu.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul argumentează, în schimb, că va fi vorba de rețele "inteligente", de înalt nivel tehnologic și care vor permite în timp ca gazul să fie folosit în amestec cu hidrogenul.
"Comisia Europeană tocmai a emis o comunicare ce conține un plan pentru a ne decupla de sursele de energie din Rusia. Iar acolo nu este vorba de întoarcerea la ce era înainte de Green Deal, ci tocmai de accelerarea Green Deal-ului. Nu este vorba de întoarcerea la cărbune. Singurele referințe la cărbune din comunicare evidențiau necesitatea de a ne reduce importurile de cărbune din Rusia și de a nu privilegia capacitățile pe cărbune la intrarea în sistem", a mai spus Otilia Nuțu.